Film i serije

Filmski klišei od kojih publika zazire

Filmski klišei od kojih publika zazire
Foto: N.N. | Filmski klišei od kojih publika zazire

Filmska ostvarenja sa svakom novom premijerom nastoje publici da prikažu što realističnije događaje na velikom platnu. Ipak preveliki trud filmskih tvoraca da likovi i događaji prenesu pravu sliku dovodi do klišea koji iritiraju publiku.

Gledaoci u principu ne očekuju da svi filmovi budu pretjerano realistični, niti im je to želja, ali postoje određeni filmski klišei koji su već toliko neuvjerljivi i izlizani da su u stanju da upropaste uživanje u inače solidnim filmovima. U narednim redovima donosimo nekoliko klišea koji najviše nerviraju publiku.

Nerealistični porođaji

Trudnoća i porođaji su nerealistično prikazani u filmovima. Čini se da trudnice žive nesmetanim životom devet mjeseci i onda neposredno pred porođaj osjećaju kontrakcije. U stvarnosti, međutim, trudnoća ženama znatno teže pada i porođaj traje duže od sat vremena. Upravo rođene bebe nisu čiste kao na filmu i duplo su manje.

Oporavljanje od povreda i izlazak iz kome

Nakon što su preživjeli prebijanje, rane od metaka i druge teške povrede, junaci filmova nonšalantno napuštaju bolnicu i ulaze u novu borbu sa svojim neprijateljima. Posebno je nerealističan kliše kada se likovi naprasno bude iz kome i nakon kraće pauze su u stanju da rade iste stvari kao zdrave osobe. U realnosti buđenje iz kome zahtijeva dugotrajni oporavak, koji može da potraje nekoliko mjeseci.

Korištenje računara

Svako ko redovno koristi računar svjestan je koliko to neuvjerljivo izgleda u filmovima. Likovi uglavnom pritiskaju nasumične tastere na tastaturi, dok je upotreba miša praktično nepostojeća. Interfejs softvera izgleda kao da ga je dizajnirao trogodišnjak, kompjuteri ispuštaju zvukove na svaki klik, a filmski hakeri su u stanju da uđu u bilo koji sistem na svijetu za manje od 30 sekundi.

Nevjerovatne transformacije likova

Djevojka na početku filma izgleda zapušteno, nosi dotrajalu odjeću i ne ponaša se ženstveno ili joj nedostaje samopouzdanja. Do kraja filma, međutim, ona postaje boginja za kojom se svi okreću i najsamouvjerenija osoba u svom okruženju. Taj kliše publika je vidjela mnogo puta u brojnim ostvarenjima iz Holivuda i često se po komentarima apeluje na režisere da prestanu da koriste ovu tematiku.

Savršeni zubi likova iz davne prošlosti

Čak i danas mnogi ljudi ne vode računa o svojim zubima ili im oni iz genetskih razloga ne izgledaju dobro. U ranijim dobima loši zubi su bili normalna pojava za sve ljude. Iz tog razloga publici je posebno iritantno kada vidi likove sa besprijekornim zubima u filmovima čija radnja se dešava u antičkoj eri ili možda prije samo 150 godina, kada adekvatna njega zuba još nije bila toliko rasprostranjena.

Mačevanje na filmu

Tvorci filmova žele da njihova ostvarenja izgledaju spektakularno, zbog čega scene mačevanja često izgledaju kao ples koji je zabavno gledati. U stvarnosti borba mačevima za život ne izgleda tako spektakularno i graciozno, te je jedini cilj ovog poduhvata neutralisanje neprijatelja i spasavanje vlastitog života.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije