Film i serije

Bajić: Atmosferu horora doživeo sam i pre početka snimanja "Vampira"

Bajić: Atmosferu horora doživeo sam i pre početka snimanja "Vampira"
Foto: Privatna arhiva | Bajić: Atmosferu horora doživeo sam i pre početka snimanja "Vampira"

Svečana premijera srpskog horor filma "Vampir" u njemačko-britanskoj koprodukciji, prema scenariju i režiji glavnog glumca Branka Tomovića, održana je u četvrtak naveče u beogradskoj Kombank dvorani.

Nakon projekcije, publici su se poklonili glumci koji su učestvovali u ovom projektu, a jedan od njih je i Nemanja Bajić, srpski glumac koji je školovanje završio u Banjaluci. Kako kaže, bio je poseban i nesvakidašnji osjećaj naći se u žanru kao što je horor, a doživljaj sa snimanja ispričao je za "Nezavisne".

"Pre svega, imao sam poseban osećaj iz razloga što je ovo prvi srpski art horor film i samim tim je jedinstven. Nisam imao priliku da se do sada oprobam u žanru kao što je horor te sam snimanje ovog filma shvatio kao veliki izazov i kao priliku da naučim nešto novo. Još veće zadovoljstvo mi je bilo to što snimam i sarađujem sa Brankom Tomovićem, koji je glumu diplomirao na prestižnoj akademiji 'Li Strazberg' u Njujorku. Imao sam privilegiju da na licu mesta 'pokupim' poneki glumački trik od takvog kolege", rekao je Bajić.

Kako kaže, na setu filma "Vampir" proveo je nekoliko dana, a na pitanje kakva je bila atmosfera na snimanju, objasnio je da je cijeli film i zadatak doživio do kraja.

"Bio sam u prilici da doživim atmosferu horora na sopstvenoj koži pre snimanja svoje scene. Naime, lik koga tumačim, Zoran, prva je žrtva koju su meštani prineli vampiru i scena kreće tako što Zorana vidimo vezanog i onesposobljenog za bilo kakvu fizičku radnju sem vrpoljenja po zemlji. Branko, koji igra naslovnu ulogu, a u isto vreme je i reditelj, insistirao je da me vežu pre nego što je prostor i bio spreman za snimanje. Tako da sam više od sat vremena proveo vezan, pocepan i bos u prostoriji gde je u tom trenutku bilo jako hladno", pojasnio je Bajić.

Kako navodi, u jednom trenutku su svi sa seta nestali, a on je ostao sam i zaključan u trpezariji gdje je planirano snimanje scene: "U tom trenutku bilo mi je jako čudno, ali sam posle shvatio da je to jako dobar sistem kada je snimanje horora u pitanju. Glumci lakše poveruju u okolnosti i mnogo bolje se koncentrišu i shvate trenutno stanje lika kog tumače. Tako da, na setu, dok sam ja bio tamo, nije bilo smeha, ali danas, kad god se prisetim tog snimanja, iskreno i slatko se nasmejem."

Misteriozna priča prema originalnom scenariju autora prati sudbinu protagoniste Arnauta, koji dolazi u relativno pusto selo u Srbiji da se pritaji neko vrijeme. Kasnije se u filmu saznaje da je zapravo prisustvovao zločinu u Londonu i kao svjedok je idealna meta počinioca, te je bjekstvo iz zemlje bilo jedino rješenje. Na poziv neobične žene Vesne, koja krije tajnu, dolazi u to udaljeno selo u Srbiji da se brine o groblju, gdje mu je obezbijeđen smještaj. Ali, ova horor priča dalje se odvija u pravcu sna i jave, gdje gotovo da ne postoji granica između stvarnosti i fantazije. Јunak počinje da ima košmare na koje utiče zastrašujuća baba Draga koja ga vodi na mračnu stranu iz koje ne može lako da se izvuče. Kompletan autor filma Branko Tomović, glavni glumac, scenarista, koproducent i reditelj, označio je svoj režiserski prvenac kao prvi srpski art horor film. U ulozi baba Drage pojavljuje se i glumica Eva Ras, kojoj je ovo prva uloga u horor filmu.

"Moram otkriti da, ne samo da u karijeri do sada nikada nisam igrala u ovakvom žanru, nego sam danas prvi put u životu gledala horor film", rekla je Rasova, te je ocijenila film kao visoko sofisticiran umjetnički film.

U filmu se, između ostalih, pojavljuju i Gorica Regodić i Јoakim Tasić, a uskoro "Vampir" kao koprodukcija Srbije, Njemačke i Velike Britanije, putuje na festivale po Italiji, a u pregovorima su za mnoge druge festivale i svjetska tržišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije