Film i serije

Jelena Mur za "Nezavisne": Život na ivici čini da verujemo u crnu magiju

Jelena Mur za "Nezavisne": Život na ivici čini da verujemo u crnu magiju
Foto: Instagram/Angela Džoz | Jelena Mur za "Nezavisne": Život na ivici čini da verujemo u crnu magiju

Jelena Mur je mlada glumica koja je u posljednje vrijeme posebno privukla pažnju gledalaca i ljubitelja domaćih televizijskih i filmskih ostvarenja. Kako kaže, uloga Blankice u filmu "Dara iz Jasenovca" označila je početak njene profesionalne karijere, a odnedavno televizijska publika može da je vidi u jednom potpuno novom ruhu, u aktuelnoj srpskoj seriji "Pevačica", u kojoj tumači jednu od glavnih uloga, djevojku po imenu Emilija.

U intervjuu za "Nezavisne" Murova govori o zahtjevnosti i kompleksnosti njene uloge u pomenutoj seriji, a osvrće se i na početak svoje karijere koju je obilježilo popularno filmsko ostvarenje "Dara iz Jasenovca".

NN: U aktuelnoj seriji "Pevačica" tumačite jedan od glavnih likova po imenu Emilija Mladenović. Koliko je bilo teško prihvatiti Emiliju i u potpunosti se sroditi s njom?

MUR: Kao glumac, znate da je vaš zadatak da se pomerite od sebe, sopstvenih uverenja i prihvatite sve osobine i vrednosti lika koji tumačite. Samim tim, sve je to prvenstveno igra i izazov. Ono što mi je bilo najteže jeste da stilizujem svoj glumački angažman shodno žanru koji je zadat unapred, i scenariom, i samim narativom. Ono u šta mi je bilo najteže da poverujem, a u šta Emilija bezuslovno veruje, jesu načini kojima se dolazi do uspeha, kao i sama percepcija uspeha, koju ona živi.

NN: U seriji se govori o crnoj i bijeloj magiji, a do sada ta tema nije često istraživana u televizijskim projektima. Kakve su bile Vaše pripreme za ovu ulogu?

MUR: Ja sam se najpre bavila psihološkom pozadinom Emilije. Zašto i kako ona odlučuje da krene tim putem. Kakvi su njeni potencijali i u šta ona veruje. Ona je, zaslepljena idejom da stigne gde je zamislila, spremna da uradi sve. Taj i takav sklop je verujući. Ona veruje istinski u ono gde je krenula, a sredstva ne bira. Tako je i crna magija, u njenom slučaju, sredstvo u koje ona parcijalno veruje. Njena uverenja se menjaju, jer je ona mlada žena koja iz dana u dan raste i menja se. Njene promene i linija menjanja su mi bili ključni za pripremu. Istraživala sam mnogo o gorepomenutom. Ljudi koji stalno žive život na ivici lako veruju u takve stvari. Predispozicija za takvu veru nema mesta ni u socijalnoj pripadnosti, stepenu obrazovanja, niti koeficijentu inteligencije, verovanje u magiju je isključivo pitanje života na ivici i psihološke nestabilnosti. Kod Emilije to je njeno hvatanje za slamku, jer ona se konstantno bori da ne potone.

NN: U seriji ste imali priliku da sarađujete sa velikim glumačkim imenima. Da li Vam je to pomoglo? Kakva je bila atmosfera na snimanju?

MUR: Ekipa glumaca koje je ovaj projekat okupio je izvanredna. Naravno da mi je bilo neopisivo iskustvo da se nađem s njima u kadru. Zahvalna sam jer su mi gotovo svi iz podele bili direktni partneri. Sa takvim kolegama vi svaki dan učite i menjate se. Atmosfera je bila magična i pospešivala je kreativnost. Uvek sanjamo da radimo u takvim uslovima.

NN: Da li su postojale neke scene koje Vam je bilo teško prihvatiti ili odglumiti?

MUR: Ne. Svaka scena koja služi u korist čitave priče je neizostavna scena. To je Emilijin put i svaka scena je puzla njene rute. Nikada nisam preispitivala da li bih nešto odradila ili ne, jer sve to što ja radim - radim za Emiliju.

NN: Vaš talenat je prepoznat i u filmu "Dara iz Jasenovca", koji je podigao veliku prašinu u regionu. Šta je za Vas značila uloga u jednom takvom ostvarenju? Da li mislite da Vam je upravo ta uloga otvorila neke nove puteve?

MUR: Hvala na lepim rečima. Ta uloga je za mene značila početak moje profesionalne karijere. Blankica mi je donela mnogo pitanja, i to je ono što najviše volim u svom poslu. Blankica je neko ko svoj život živi za druge i isti je spremna da žrtvuje. Snimanje i čitav proces priprema bili su veliko iskustvo. Volim da verujem da smo napravili važan film. Ta uloga je moj doprinos jednom zaveštanju i prvom filmu o Jasenovcu. Za svaku ulogu koja mi dođe volim da verujem da dođe s razlogom. Neke dođu da nas preispitaju, neke da nam otvore vrata, neke da nas spuste na zemlju, ali svakoj je zadatak da nas profesionalno i privatno učini boljima. Uvek mislim da mogu bolje i nikad ne mislim da jedna uloga menja sve. Trajanje je ono što me zanima. Zato se trudim da svaku ulogu igram kao da mi je poslednja.

NN: Koji su Vaši planovi za budućnost, gdje će publika imati priliku da Vas gleda?

MUR: Moji planovi za budućnost su da nastavim da radim na sebi, da se svakoj ulozi koja mi dođe posvetim najbolje što mogu i dam sve od sebe, da nikad ne prestanem da verujem u bolje sutra. O budućim projektima ne smem mnogo da govorim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije