Film i serije

Kerim Čutuna: Novim ulogama spoznao sam razliku između filma i teatra

Kerim Čutuna: Novim ulogama spoznao sam razliku između filma i teatra
Foto: Anna Lukenda | Kerim Čutuna: Novim ulogama spoznao sam razliku između filma i teatra

Kerim Čutuna, trenutno jedan od najpoznatijih mladih glumaca u BiH, svoju karijeru uspješno je počeo da gradi tokom studiranja na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Njegovo lice publici je poznato iz filmskih projekata prikazanih na velikom platnu poput "Deset u pola" bh. oskarovca Danisa Tanovića, a imao je priliku i da tumači jednu od uloga u filmskom ostvarenju "Tabija", koji je ujedno ovogodišnji bh. kandidat u kategoriji za najbolji međunarodni dugometražni film za nagradu "Oscar" Američke akademije filmske umjetnosti. Čutuna u intervjuu za "Nezavisne" govori o detaljima sa snimanja, prilikama koje mladi glumac ima u BiH, a o planovima za budućnost nije mogao da otkrije previše, osim nagovještaja da postoji prilika za nove projekte.

NN: Imali ste priliku da tumačite ulogu u filmskom ostvarenju "Tabija", koje je ujedno bh. kandidat u kategoriji za najbolji međunarodni dugometražni film za nagradu "Oscar". Šta za Vas znači prilika da igrate u ovom filmu, te koliko je ova uloga važna za Vašu dalju karijeru? 

ČUTUNA: "Tabija" je prvi dugometražni film u kojem sam dobio priliku da igram, to iskustvo za mene je posebno u svakom smislu. Ono što sigurno mogu da kažem jeste da mi je proces snimanja omogućio da osjetim kako se radi na filmu, koje su razlike u odnosu na teatar ili akademiju. Svako iskustvo te čini bogatijim za nova poznanstva, emocije, način rada, tako je i mene proces snimanja "Tabije" nagradio.

NN: Iako ste mlad glumac, u svojoj karijeri ste dobili priliku da igrate u velikim projektima, poput filma "Deset u pola" reditelja Danisa Tanovića. Koliko je bilo teško predstaviti sarajevski duh i mentalitet kroz lik mladića Orhana koji igrate? Kako ste gradili svoj lik?

ČUTUNA: "Deset u pola" je film koji se snimao što je brže bilo moguće, ali s ogromnim uživanjem i ljubavlju. Kad imate dobro napisanu priču ispred sebe, onda nemate problem da je ispričate, tako se i moje tumačenje Orhana dogodilo. Svakako smo isto godište, čak isto izgledamo, jedina razlika je što njemu tata drži ćevabdžinicu.  Kao mlad čovjek mogu da razumijem probleme istog i njegove želje.

NN: Koliko je teško mladom glumcu da pokaže svoj talenat na pravi način i u punom sjaju na našim prostorima? Šta je ono s čim se susreću mladi glumci u današnjici? 

ČUTUNA: Prilika nema puno, moraš se truditi i imati malo sreće da se kockice poklope. Kultura se ne razvija na onaj način na koji bi trebalo, onaj koji bi bio povoljan i ohrabrujući za sve mlade ljude koji imaju afinitet za umjetnost.

NN: Igrali ste i u satiričnoj seriji "Stručni štab", projektu koji su pokrenuli mladi entuzijasti. Koliko Vam pristaju takve uloge i da li nam je potrebno više takvih projekata u kojima se daje šansa mladim ljudima i umjetnicima? 

ČUTUNA: Kao mlad čovjek mislim da je lijepo i izazovno probati sve za šta smatraš da ima svoju vrijednost, da može da ti doprinese na bilo koji način, pa tako razmišljam i o ulogama. Neka publika pogleda seriju pa neka ona donese zaključak da li mi pristaje ili ne. Ja mogu da kažem da sam uživao radeći s ekipom mladih autora, ispred i iza kamere. Bitno je, kao što je bitan projekat koji se trenutno razvija, koji su pokrenuli mladi i ambiciozni ljudi, serija pod imenom "Djeca tvoja" u produkciji "KulturKraftEU".

NN: Jeste li zadovoljni pravcem u kojem ide Vaša karijera? Da li postoji neka uloga ili žanr u kojima biste voljeli da se oprobate?

ČUTUNA: Sretan sam i zadovoljan, nekada poželite sve i odmah, ali se onda prisjetite kako ste razmišljali kada ste tek upisali akademiju. To je ono što me čini zahvalnim, korak po korak, znanje možete prikupljati svaki dan. Nemam određenu ulogu koju želim da odigram, ima ih mnogo, raznih, koje su izazovne, o kojima maštam.

NN: Vaše lice je poznato uz zasluge kamere, ali kako biste opisali pozorište i njegove "daske koje život znače"? Šta Vam je ono pružilo?  

ČUTUNA: Mislim da je pozorište posebno mjesto, s posebnom energijom i količinom strasti koja se ulaže u njega. Pozorište, odnosno scena na akademiji, vježbaonica pa scena, pružili su mi slobodu, osjećaje zadovoljstva, ponosa, tuge, sreće, radosti, treninga, otkrivanja. Pozorište pruža priliku da radiš na svojim manama i vrlinama, daje ti prostor za greške i popravku istih.

NN: Kakvi su planovi za budućnost? Čemu težite i postoje li neki projekti koje možete da najavite našim čitaocima?

ČUTUNA: Moj trenutni plan je da dostojanstveno završim akademiju, ostalo mi je još vrlo malo vremena na istoj, želim ga iskoristiti na najbolji mogući način. Postoje neki projekti o kojima ne bi trebalo da govorim dok ne krenu s realizacijom.

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije