Film i serije

Kultni "Bal na vodi" u novom ruhu, okupila se i ekipa filma

Kultni "Bal na vodi" u novom ruhu, okupila se i ekipa filma
Foto: Jugoslovenska kinoteka | Kultni film "Bal na vodi" u novom ruhu

Kultni film Jovana Aćina iz 1985. godine, "Bal na vodi", imao je ponovnu premijeru u novom ruhu. To je 19. digitalno restauriran film u okviru projekta "A1 kinoteka".

Na beogradskoj Adi kao nekada – opet se igrao Bal na vodi. Povratak u Beograd pedesetih prošlog vijeka, i muzikom i slikom.

Podsjećanje na emotivnu, melahnoličnu, ali britku priču o čvrstom prijateljstvu, poslijeratnoj državi, rasparčanom građanstvu i sljedbenicima novog poretka.

"Mislim da je upravo taj model jedne romantične priče ispod koje se krije jedna kompleksna kritika tadašnjeg komunističkog društva, nešto što je film učinilo izuzetno popularnim kod dela publike, dok ga drugi nije osporavao, ali mu nije bio tako naklonjen“, rekao je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke

"Sećam se da nije baš najbolje prošao, ali posle se sve izmenilo. Posle se emitovao na raznim televizijama, u bioskopima", prisjetila se glumica Danica Maksimović.

Ponovna premijera okupila je harizmatični filmski četverac kojeg je lansirao film Jovana Aćina.

"Bjela i Žika prva godina, Bakoč i ja druga godina – i onda zaigrate u filmu koji u Puli 1986. okupi 10.000 ljudi, aplauz koji traje 20 minuta...", dodao je glumac Goran Radaković.

"Imala sam isto godina koliko i lik Mirjane Živković Ester, punila sam 16... Mnogo mi je drago što su posle ovoliko godina digitalizovali ovaj film, emocije mi samo ključaju", iskrena je glumica Gala Videnović.

Foto: Jugoslovenska kinoteka
Foto: Jugoslovenska kinoteka

Prije pet godina "Bal na vodi" uvršten je među sto najboljih srpskih filmova.

"Kada smo počeli pričati sa Kinotekom i videli koje lepote su tamo da ima na stotine filmova, oduševili smo se tako da nastavljamo... Mislim da ćemo sigurno odraditi 100 filmova pa ćemo videti kako ćemo dalje", rekao je Dejan Turk, generalni direktor A1 Srbija.

Digitalno restuarirani Bal na vodi, ponovo igra i to besplatno – 10. i 11. jula u Kinotekinoj dvorani "Makavejev", uz izložbu kostima i dokumenata sa snimanja u produkciji Avala filma.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije