Film i serije

Novi "Vrisak" ubada horore i Holivud tamo gdje ih najviše boli

Novi "Vrisak" ubada horore i Holivud tamo gdje ih najviše boli
Foto: N.N. | Novi "Vrisak" ubada horore i Holivud tamo gdje ih najviše boli

Dvadeset pet godina nakon što je niz brutalnih ubistava šokirao tihi grad Vudsboro, novi ubica je navukao Goustfejs masku i počinje da ganja grupu tinejdžera kako bi oživio tajne iz smrtonosne prošlosti grada.

Riječ je o novom filmu "Vrisak" sa, rekli bismo, starom pričom, koja je ljubiteljima filmske strave i užasa postavila visoke horor standarde.

Nev Kembel (Sidni Preskot), Kortni Koks (Gejl Veders) i Dejvid Arket (Djui Rajli) vraćaju se na filmsko platno sa svojim kultnim ulogama u "Vrisku" zajedno sa Melisom Barerom, Kajlom Galnerom, Mejsonom Gudingom, Miki Medison, Dilanom Minetom, Dženom Ortegom, Džekom Kvejdom, Marli Šelton, Jasmin Savoj Braun i Sonjom Amar.

Peti "Vrisak" podigao je publiku na noge, a naslijedio je satiričnu i analitičku inteligenciju prethodnika, dok horore i Holivud ubada tamo gdje ih najviše boli. Satira na račun "elevated" horora je smislena kao što se prethodni "Vrisak 4" dotakao tadašnjih (2011) trendova u žanru poput pornografske torture tipa "Slagalica strave" i lažnih dokumentaraca kao što je "Paranormalno".

Ovaj nastavak ipak pokazuje kako u legendarnoj horor franšizi Vesa Krejvena još ima života i da njena oštrica nije nimalo otupjela. Kako protagonist filma objašnjava u filmu, novi je "Vrisak" - nešto između nastavka i ponovnog pokretanja serijala (primjeri su novi "Noć vještica" filmovi, "Istjerivači duhova: Nasljeđe" čak i "Ratovi zvijezda: Sila se budi").

Film počinje sličnom scenom kao izvornik, prvi film iz 1996 - poziv na koji se javlja mlađahna Tara završava brutalnim obračunom. Goustfejs se vratio, stanovnici Vudsboroa, odnosno Tarini prijatelji su u strahu, jer svi oni su na meti ubice koji je jedan od njih. U otkrivanje ubice uključuje se i Tarina sestra Samanta (bivša stanovnica Vudsboroa, koja stiže u grad) kao i stari poznanik – Dui… Prethodne rečenice su tek dio zapleta novog "Vriska", ali ipak, najvažnije pitanje ostaće: "Ko je ubica?" Odgovor na ovo pitanje traže gledaoci i ljubitelji horora u prepunim kino-salama širom svijeta, a od 13. januara i bioskop u srcu Banjaluke "Cineplexx Palas" otvorio je premijerno vrata za domaću publiku, kao i "CineStar" u "Delta planetu". Za novi dio "Vriska" kažu da je najbrutalniji i najkrvaviji film serijala, minuti filma brzo prolaze, napetost raste, ubica je ponovo u akciji, a broj ubijenih se povećava - između ubistava rješavaju se odnosi između likova, na površinu izlaze tajne prošlosti te film preispituje istoriju žanra kao i recentnu filmsku kino-stvarnost. Ipak, ono što je začudilo mnoge, film sadrži nekoliko iznenađujuće snažnih emotivnih trenutaka. Prvi se odnosi na likove koje dobro poznajemo i njihov susret, dok je drugi takođe povezan s protagonistima, ali i mlađima koje upoznajemo tokom trajanja filma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije