Film i serije

Novi horor film "Krug" priča o osveti kojom se zatvara krug zločina

Novi horor film "Krug" priča o osveti kojom se zatvara krug zločina
Foto: N.N. | Novi horor film "Krug" priča o osveti kojom se zatvara krug zločina

Na lokacijama zapadne Srbije nedavno je započeto snimanje novog filma pod nazivom "Krug", po scenariju Jelene Stojković, a u režiji Marka Jovičića. Jovičićev debitantski film po žanru spada u horor, a karakteriše ga doza mistike na granici sa nedorečenošću.

Prema naslovu može se zaključiti da ovaj film ima već slavne prethodnike od prije nekoliko decenija, ali, ipak, kako naglašava Jovičić, film je prilagođen našem podneblju i istoriji. Priliku da zaigraju u ovom filmu dobilo je više od 50 glumaca, a samo neka od imena koja će se naći pred kamerom su mladi Ivan Perković i Svetozar Babić, kao i doajeni Ljubomir Bandović, Slobodan Ninković, Marko Gvero, Žarko Laušević, Nemanja Janičić, Gorica Popović, Stojan Đorđević, Zoran Cvijanović, Miljan Prljeta, Bora Nenić...

"Film je interesantan. Ako ste gledali ratni film '1918', koji je ceo snimljen u jednom mizan-kadru - nešto slično smo i mi napravili u 'Krugu'. Kadrom su pokrivene tri lokacije, lete zavese, vrata i prozori se sami otvaraju i zatvaraju, a uz sve to napolju pada sneg i za pet časova napada metar i po snega", rekao je Jovičić za "Nezavisne".

Kako kaže, radnja filma je krug zločina, nevinih žrtava koje traže osvetu, konkretno nevine žrtve jedne generacije traže osvetu i ona se dešava potomcima onih koji su zločin izvršili, čime se zatvara krug i pravda je zadovoljena.

"Kao što rekoh, na setu koji je sniman na prelepim lokacijama zapadne Srbije (Zlatibor, Čajetina, Užice, Sirogojno) zatrpao nas je sneg za pet časova. Bilo je baš horor nevreme, kao na filmu, što se kaže. Premijera će biti za oko godinu dana, ako sneg prestane da pada i ako ne uđemo u novo ledeno doba", istakao je Jovičić.

Ivan Perković tumači glavnu ulogu u ovom filmu, poručnika Todora Mićića, a za ovu rolu izborio se u konkurenciji od 350 glumaca.

"Zaista je retkost kod nas da se uopšte dogodi otvoren kasting za glavne uloge. Bio je veliki kasting, u prvom krugu oko 350 glumaca. U drugom, čini mi se, nas 14. Ulogu mog mlađeg brata u filmu dobio je Svetozar Babić, koji je takođe glumu završio na Akademiji umjetnosti u Banjaluci kao i ja. To mi je posebno drago, i uopšte jer se sve više glumaca afirmiše sa naše akademije", izjavio je Perković za "Nezavisne".

Pojasnio je da je ovo prva velika uloga koju tumači na filmu, a za nju se pripremao fizički nekoliko mjeseci, želeći da opravda dobijeno povjerenje, ne skrivajući ponos i sreću jer je dobio ovu priliku pred kamerama.

"Radi se o prokletstvu jedne porodice, koje datira još iz 18. veka, a 2011. godine nakon niza čudnih, nesvakidašnjih događaja dolazi na konačnu naplatu, kojom se zatvara krug. Fabula prati dva brata iz pomenute porodice, čiji otac kao i ostali preci nisu umrli prirodnom smrću. Priča je interesantna, dinamična i slojevita, sa mnogo flešbekova, priča iz naroda, koja se prenosi sa kolena na koleno. Veliki je set, sve je na visokom nivou. Snimanje protiče u najboljem redu. Zasad je sve dobro iskustvo i uživam u svakoj sceni", objasnio je Perković.

Prema riječima Svetozara Babića, njegova uloga u ovom filmu nije možda toliko zastupljena, koliko je značajna za samu radnju filma.

"Ona pokreće glavnog junaka, a time i cijelu radnju filma. Uloga koju ja tumačim je čovjek koji je u teškoj traumi, izbezumljenosti i sa snažnim emotivnim nabojem. To je uvijek vrlo zahtjevno za igranje", naglasio je Babić za "Nezavisne".

Dodao je da snimanje zasad ide u dobrom smjeru, a da mu je sam kasting mnogo značio.

"Iskreno, nisam vjerovao da ću dobiti ovu ulogu, pa čak i onda kada sam prošao u uži krug. Ipak, bilo mi je drago što sam na kastingu dobio priliku da upoznam nove kolege, pa čak i da na samom kastingu igramo neke scene", zaključio je Babić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije