Film i serije

U Banskom dvoru održano "Veče amaterskog filma"

U Banskom dvoru održano "Veče amaterskog filma"
Foto: N.N. | Održano "Veče amaterskog filma" u Banskom dvoru u Banjaluci

U Banskom dvoru u Banjaluci u srijedu naveče je održano "Veče amaterskog filma", gdje je promovisana knjiga "Amaterski film u Banjaluci" banjalučkog publiciste i kino-amatera Gorana Baraća.

Nakon promocije knjige premijerno je prikazan restaurirani 8-mm amaterski film "Banjaluka u ratu 1941-1945", banjalučkog kino-amatera Aleksandra Bojke (1896-1969), te otvorena izložba "Kino-amaterizam u Banjaluci", takođe autora Gorana Baraća.

Barać je ranije za "Nezavisne" govorio o knjizi, a tada je naglasio da je u Banjaluci  kino-amaterizam bio više ili manje organizovan pokret u periodu između 1937. i 1990. godine. Poslije 1990. godine nikada nije obnovljen, a trenutno, on je jedini predstavnik izvornog filmskog neprofesionalizma u Banjaluci, ali i u cijeloj BiH. Kako je tada rekao, amaterska kinematografija je izuzetno značajan segment sedme umjetnosti, a njen značaj će tek biti adekvatno valorizovan u godinama ispred nas.

"Rad na knjizi počeo sam u jesen 2005. godine, a završio sam je početkom 2021. godine. Nešto više od 15 godina bilo je potrebno da se prikupe svi dostupni podaci, dokumenti, svjedočanstva nekadašnjih kino-amatera i, što je najvažnije, filmovi, kako bih sklopio što potpuniju priču o genezi amaterskog filma kroz 53 godine trajanja ovog specifičnog kinematografskog pokreta u Banjaluci", rekao je Barać.

Nakon promocije knjige, autor je objasnio da su neka od tih amaterskih ostvarenja prava mala remek-djela.

"Sama činjenica da su banjalučki kino-amateri od 1937. do 1990. godine snimili 183 dokumentarna, eksperimentalna i igrana filma, dovoljno govori koliko je bila jaka ta scena u ovom gradu", naglasio je Barać.

Knjiga "Amaterski film u Banjaluci" objavljena je u saradnji sa Udruženjem arhivskih radnika RS i Arhivom RS te Kinotekom RS, a recenzent knjige Zoran Pejašinović objasnio je da Barać zaslužuje sve pohvale za rad.

"On je tom knjigom na neki način osvijetlio vizuelnu istoriju Banjaluke, koja je bila potpuno zatamnjena. Zaslužuje sve pohvale, Barać je neko ko se već dugo bavi amaterskim filmom i otkrivanjem starih amaterskih filmova", rekao je Pejašinović.

Film Aleksandra Bojke, banjalučkog fotografa i kino-amatera, koji je takođe prikazan, ostavio je sjajna svjedočanstva o Istočnom frontu. Kao oficiru bilo mu je dozvoljeno da neometano snima život Banjalučana u Drugom svjetskom ratu u NDH, kao i svečani ulazak Partizana 1. maja 1945. godine, a pozitivne reakcije na film nisu izostale.

Baraćevu izložbu "Kino-amaterizam u Banjaluci", koja je otvorena u Malom izložbenom salonu, zainteresovani mogu pogledati do 10. novembra 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije