Film i serije

Film "Pucnji u Marseju" baca novo svjetlo na ubistvo kralja Aleksandra

Film "Pucnji u Marseju" baca novo svjetlo na ubistvo kralja Aleksandra
Foto: N.N. | Film "Pucnji u Marseju" baca novo svjetlo na ubistvo kralja Aleksandra

Sudska drama i novi film "Pucnji u Marseju" premijerno je prikazan na nedavno završenim Filmskim susretima u Nišu. Novi film Gordana Matića zapravo baca novo svjetlo na ubistvo kralja Aleksandra koje se dogodilo 9. oktobra 1934. godine u francuskom gradu.

Ostvarenje prati sudski proces teroristima koji su bili saučesnici vođe atentatora Vlade Georgijeva Černozemskog, pripadnika VMRO, na Aleksandra od Jugoslavije i ministra spoljnih poslova Francuske Luja Bartua. Glavni junaci filma su tužioci, advokati, sudije, optuženi i svjedoci samog događaja.

Kroz rekonstrukciju i dramatizaciju pravog procesa, ali i kroz ono što je izostavljeno tokom suđenja, ispričana je sudska drama najbliža istini o samom suđenju.  U filmu između ostalih igraju Svetozar Cvetković, Tihomir Stanić, Vladimir Aleksić, Strahinja Blažić, Đorđe Đoković, Nikola Šurbanović, David Tasić Taf, a bioskopski život filma započeće beogradskom premijerom 9. oktobra na dan kada je prestao život kralja Aleksandra Ujedinitelja. 

Rečenica "Znamo ko je ubio, ali ne znamo ko je izdao kralja" predstavlja otvoreno vječno pitanje, kaže glumac Tihomir Stanić koji je igrao Živojina Simovića, a dodao je i da je bez razmišljanja i trena sumnje prihvatio poziv Gordana Matića da učestvuje u ovom filmu. 

"Nisam znao ni koga ću da igram, samo mi je rekao da je bio značajan policajac i da zaslužuje značajno mesto u srpskoj istoriji. Meni je preostalo da sve što imam u glumačkom iskustvu ponudim reditelju, i bukvalno sam pratio instrukcije reditelja od početka do kraja. Jako je bitno baviti se tako značajnim temama i ja sam jedan od onih koji veruje da je Drugi svetski rat počeo atentatom na kralja Aleksandra", pojasnio je Stanić. 

Stanić je rekao da mu je drago što je dokumentarni materijal u filmu, kao i što je igrani sadržaj uspio da dostigne dokumentarnost. "Čini mi se da smo se svi glumci zahvaljujući rediteljskom postupku približili tim dokumentarnim snimcima 1934. godine", izjavio je Stanić.  Film se dešava u enterijeru ali to ne umanjuje njegovu ubjedljivost, tvrdi Svetozar Cvetković. Uloga advokata Sent Obana dobar je poligon za mnoge stvari za glumačka sredstva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije