Film i serije

"Putovanje", film o Aušvicu, otvoriće 14. festival "Prvi kadar"

"Putovanje", film o Aušvicu, otvoriće 14. festival "Prvi kadar"
Foto: N.N. | "Putovanje", film o Aušvicu, otvoriće 14. festival "Prvi kadar"

ISTOČNO NOVO SARAJEVO - Premijerom dokumentarnog filma "Putovanje" autorke Aleksandre Mitrić Štifanić, 9. novembra će u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo biti svečano otvoren 14. Međunarodni filmski festival "Prvi kadar".

"Na Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma emotivnom pričom o dvanaestogodišnjem dječaku koji se suočava sa prošlošću svoje prabake, koja je preživjela Aušvic, na simboličan način se odaje počast za hrabrost, ideale i neprestanu borbu za slobodu čovječanstva", rekla je Štifanićeva, koja je i umjetnički direktor i selektor "Prvog kadra 2020".

Ona je istakla da su ovo filmsko ostvarenje podržali Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Filmski centar Srbije. Premijeri ovog jedinstvenog dokumentarnog ostvarenja, koja je zakazana za 19 časova, trebalo bi da prisustvuju glavni protagonista filma i dio autorske ekipe.

"Na svečanoj ceremoniji otvaranja festivala biće uručeno festivalsko priznanje 'Lik kneza Pavla' za doprinos razvoju i unapređenju kinematografije u regionu. Ove godine, prema odluci Savjeta festivala, priznanje će biti uručeno Akademiji umjetnosti Beograd ", najavila je Mitrić Štifanićeva.

Prema njenim riječima, ovogodišnji festival biće održan od 9. do 14. novembra u Istočnom Sarajevu i Zvorniku pod motom "Festival bez maske!".

Mitrić Štifanićeva je naglasila da moto festivala podsjeća na istinske vrijednosti filmskih ostvarenja i težnju festivala da podstiče dokumentaristički pogled na svijet, bez skrivanja.

Ona je otkrila da će se u pet festivalskih selekcija takmičiti 30 filmskih ostvarenja dokumentarnog i kratkog igranog filma, koje će ocjenjivati žiri u sastavu profesor Dragan Elčić, predsjednik žirija, i članovi profesor Jovana Nikolić, producent, i Dejan Dabić, filmski kritičar.

U okviru edukativnog programa festivala biće održana Filmska škola "Prvog kadra" sa radionicom animiranog filma, "DokMasterKlas" predavanjima i projekcijom značajnih animiranih i dokumentarnih filmova. U pratećem programu festivala biće održani dječji filmski program "Kids fest", promocija knjige "Piščevo putovanje - mitska struktura za pisce!" Kristofera Voglera, a biće prikazan i najnoviji film Darka Bajića "Ime naroda".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije