Film i serije

Srpska glumica pobijedila konkurenciju od 1.000 ruskih glumaca

Srpska glumica pobijedila konkurenciju od 1.000 ruskih glumaca
Foto: Promo | Srpska glumica pobijedila konkurenciju od 1.000 ruskih glumaca

MOSKVA - Nišlijka i mlada srpska glumica Stanislava Staša Nikolić izabrana je među 1.000 kandidata da nastavi svoje školovanje u Moskvi, na poznatoj MHT akademiji, koju su osnovali čuveni Stanislavski i Vahtangov.

Kako kaže, prošla je veliki prijemni ispit na ruskom jeziku, bilo je oko 1.000 Rusa, a ona je upisala kao jedini stranac. Nikolićeva je prethodno završila Fakultet dramskih umjetnosti u Beogradu, koji je upisala sa samo 17 godina, a iz ove obrazovne ustanove ponijela je sa sobom nagrade za najbolju glumu, za studenta sa najvišim prosjekom, kao i za najbolju dikciju.

Iako izuzetno mlada glumica, svoj pečat je već ostavila u brojnim projektima koji su nastali u Srbiji, a onaj koji joj je donio popularnost jeste serija "Tate" u kojoj tumači ulogu Ive. Osim toga, njen talenat je prepoznat i u pozorišnoj umjetnosti, pa je tako izabrana kao jedna od troje stipendista Beogradskog dramskog pozorišta, a tamo je ostvarila zapaženu ulogu u predstavi "Idealan muž" Oskara Vajlda, u režiji Predraga Štrpca. Prema riječima Nikolićeve, prilika da studira u Rusiji predstavlja joj veliko zadovoljstvo, prvenstveno jer je veliki ljubitelj ruske kulture, pisaca i filmova.

"Želela sam da gradim svoju karijeru ovde, već sam nekoliko puta bila u Rusiji, na festivalima, osetila njihov duh i mentalitet i to mi se jako dopalo. Shvatila sam da je najkvalitetniji način za to početi od škole glume u Rusiji, koja je po mojim shvatanjima najbolja. Ovde je generalno za glumu jako velika konkurencija, mnogo veća nego u Srbiji, ali i ima mnogo više projekata", kazala je Nikolićeva za "Nezavisne".

Kako kaže, ona sada studira na jednom od četiri najbolja instituta u Moskvi.

"Bilo je jako teško upisati, a još teže studirati na stranom jeziku. Ja planiram da nastavim paralelno karijeru u Srbiji, pošto već imam u pripremi nekoliko projekata. Paralelno s tim ovde radim kastinge. Jako je teško i naporno, ali sama sam to birala, pa nekako ne mogu da se žalim", izjavila je Nikolićeva.

Posebno joj je bilo teško ostaviti prijatelje, porodicu i sve što je veže za Srbiju, ali kako kaže, na momente joj bude jako teško, a na momente prelijepo. Ipak, svakako je psihički pritisak najteži.

"Ja sam aktivno u Moskvi oko tri meseca, a trebalo bi da ostanem do Nove godine, ukoliko se nešto ne promeni. Ne znam kako će sve izgledati, takva je profesija, neizvesna, ali da je ovo veliko iskustvo za mene - svakako jeste, a samo kroz nova iskustva možemo napredovati kao glumci", pojasnila je Nikolićeva.

Prema njenim riječima, i u Srbiji je imala dosta posla i obaveza.

"Moje iskustvo u Srbiji je bilo intenzivno, pošto sam konstantno morala da uklapam rad i akademiju. Snimali smo jako dugo seriju 'Tate', to je za mene bila velika praksa pred kamerom, kao i druge serije koje sam radila. Ipak, posebno mi je drago što sam radila i u pozorištu i na televiziji", kazala je ona.

Naglasila je da je stipendija Beogradskog dramskog pozorišta velika stvar za nju.

"Beogradsko dramsko pozorište je postalo moja kuća i tamo se osećam predivno. Sada je to pozorište u velikom usponu i ima regionalnu saradnju sa drugim pozorištima i umetnicima širom Evrope, što se na kraju i poklapa sa mojim željama i budućim ciljevima", zaključila je Nikolićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije