Film i serije

"Uhvati film Banjaluka" od 12. do 14. oktobra

"Uhvati film Banjaluka" od 12. do 14. oktobra
Foto: Ustupljena fotografija | "Uhvati film Banjaluka" od 12. do 14. oktobra

BANJALUKA - Dvanaesto izdanje Međunarodnog filmskog festivala "Uhvati film Banjaluka" biće održano od 12. do 14. oktobra u banjalučkom bioskopu "CineStar cinemas" (kino-dvorana 2), a ulaz na sve projekcije i prateći program je besplatan.

Svečano otvaranje biće upriličeno 12. oktobra u "CineStaru" sa početkom u 19 časova, a naredna dva dana, 13. i 14. oktobra, program se nastavlja na istoj lokaciji.

"Na ovogodišnji filmski konkurs prijavljena su 454 filma iz svih krajeva svijeta, a u okviru filmskog program premijerno će biti prikazano 17 filmova koji mijenjaju perspektive i ruše predrasude. Igrani, animirani i dokumentarni filmovi su visokog umjetničkog kvaliteta", saopštili su organizatori.

Anja Ilić Stanić, direktorka Audio-vizuelnog centra Republike Srpske, otvoriće ovogodišnji festival, nakon čega će filmski program započeti projekcijom dokumentarnog filma "Treća sreća" u režiji Davida Todorovića (Crna Gora).

Pored projekcije filmova, publiku očekuje i zanimljiv prateći program festivala.

"Povodom obilježavanja Međunarodne nedjelje djeteta, u saradnji sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom Republike Srpske (NUB RS) 4. oktobra od 12 časova biće održana projekcija kratkometražnih filmova pod nazivom 'Dječija nedjelja u svjetlu inkluzije' u izložbenom salonu ove kulturne institucije (4. sprat)", navedeno je u saopštenju.

Panel-diskusija "Kultura dostupna svima" (moderatorka Jelena Joksimović), sa gostima iz svijeta kulture, umjetnosti i književnosti, na programu je 13. oktobra sa početkom u 19 časova u "CineStaru".

U revijalnom dijelu filmskog programa posjetioci će imati priliku da pogledaju dokumentarni film "Neki novi Brodvej" u režiji Denisa Bojića, nakon čega će uslijediti razgovor sa Denisom Bojićem i Zoranom Jelićem.

Cilj festivala je da se kroz filmsku umjetnost doprinese smanjenju socijalne distance prema osobama s invaliditetom promovišući sve naše potencijale i mogućnosti, a bitni segmenti festivala su i rad na povećanju kulturne participacije osoba s invaliditetom, afirmacija umjetničkog stvaralaštva i stručnosti u relevantnim oblastima osoba sa invaliditetom, kao i uticaj na medije radi adekvatnijeg i politički korektnijeg praćenja aktivnosti i dešavanja u kojima osobe sa invaliditetom učestvuju.

Projekat je dio regionalne mreže Filmskog festivala "Uhvati film", koji realizuju partnerske organizacije iz regiona: KAO "Parnas" (Novi Sad), Udruga "Spirit" (Rijeka), HO "Partner" (Banjaluka) i NVU "Art 365" (Podgorica).

Festival je sufinansiran sredstvima Audio-vizuelnog centra Republike Srpske i grada Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije