Film i serije

Vesna Stanković za "Nezavisne": Čast je raditi sinhronizacije za "Disney"

Vesna Stanković za "Nezavisne": Čast je raditi sinhronizacije za "Disney"
Foto: N.N. | Vesna Stanković za "Nezavisne": Čast je raditi sinhronizacije za "Disney"

Srpska glumica Vesna Stanković, najpoznatija po dugogodišnjim ulogama na daskama koje život znače, svojim glasom je oživjela desetine omiljenih likova iz svima poznatih crtanih filmova svjetskih produkcija.

Između ostalih, kraljici Elinor, majci čuvene Meride Hrabre iz istoimenog crtanog filma, Stankovićeva je pozajmila glas odmah nakon Eme Tompson, a taj crtani film je osvojio "Oscara", "Zlatni globus", nagradu BAFTA i gledaoce širom svijeta. Može se reći da je Stankovićeva ovim crtanim filmom zvanično osvojila jednu od najpoznatijih svjetskih produkcija "Disney", a sada su joj se vrata otvorila za još jedan "Disneyjev" projekat i to "Baz Svetlosni", novi crtani film za koji su, u ovoj produkciji, odabrali baš Vesnin glas.

"'Merida Hrabra' je jedan od mojih najdražih crtanih filmova. Mnogo volim da sinhronizujem, tako da ništa nije teško što strasno voliš", rekla je Stankovićeva za "Nezavisne", uvodeći nas u priču o dugogodišnjem sinhronizovanju i predstojećem projektu.

Prema njenim riječima, rad pred mikrofonom je posebna vrsta glumačkog izraza.

"Sinhronizovanje je specifično. Mi to ne učimo na akademijama, nego se kasnije sami kroz praksu obučavamo. Neophodno je da glumac ima radiofoničan glas, da ima dobru dikciju, moć glasovne transformacije i dobar sluh, ne bi li ispratio već nasnimljen glas, obično nekog ozbiljnog američkog glumca", kazala je Stankovićeva.

Istakla je da je zanimljiva činjenica kako kroz sinhronizaciju i sami glumci dodatno uče i rastu.

"Ema Tompson je sjajna glumica i veoma mi je imponovalo što su procenili da mogu da radim isto što i ona. Što se tiče emocije, nikad nisam imala problem da je pronađem u sebi, osetim i pokažem publici", izjavila je Stankovićeva, pored koje će se u ovom projektu naći i popularni glumac Petar Benčina.

Stankovićeva u razgovoru za "Nezavisne" nije mogla da sakrije oduševljenje i sam značaj ovakvih projekata za nju, a iskoristila je riječi da je ovo ozbiljno priznanje za svakog glumca.

"Od 'Disney' produkcije već imam dve licence... Samo ja mogu da sinhronizujem Patu, drugaricu Paje Patka, i vilinsku kraljicu u 'Zvončici'. Ovaj novi se tek radi i uskoro ćemo imati sve informacije, zasad znam samo da se dešava u svemiru", pojasnila je Stankovićeva.

Kao što je pomenuto, glavnu ulogu tumačiće Petar Benčina, a u ovom projektu naći će se kao najbolji prijatelji svemirski rendžeri.

"Film je divan, emotivan i mislim da će se uskoro naći u bioskopima", naglasila je glumica.

Kako kaže, ne pamti da joj je neki crtani film bio mnogo naporan za rad, a sve zahvaljujući činjenici da joj takav rad zapravo pričinjava veliku radost.

"Obično je teško raditi nešto gde menjaš glas, a imaš mnogo vike, pa često glumci ostanu bez glasa posle nekoliko sati rada", objasnila je Stankovićeva.

Za kraj razgovora za "Nezavisne" je kazala da što se tiče sinhronizacije zasad nema ništa novo na vidiku, pored projekta na kojem trenutno radi.

"Uglavnom snimam jednu veliku seriju, igram predstave na redovnom repertoaru i planiram neke lepe turneje u maju po Švajcarskoj, Hrvatskoj i Norveškoj", zaključila je umjetnica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije