Književnost

Knjiga "Sve te priče" objedinila kratke priče iz karantina 46 autora u BiH

Knjiga "Sve te priče" objedinila kratke priče iz karantina 46 autora u BiH
Foto: N.N. | Knjiga "Sve te priče" objedinila kratke priče iz karantina 46 autora u BiH

Vrijeme karantina u Bosni i Hercegovini ipak je izrodilo jednu lijepu priču, i ne samo jednu, već mnoštvo njih koje je u najtežim pandemijskim mjesecima napisalo 46 autora iz naše zemlje. Ujedinjeni i kreativni donijeli su jedinstvenu knjigu naziva "Sve te priče".

Knjiga "Sve te priče" nastala je u sklopu inicijative neformalne društvene platforme "Coffee Days". Namjera ove platforme bila je pružiti mladima u BiH prostor gdje mogu predstaviti svoje književno umijeće, ali i na taj način produktivno provoditi vrijeme izolacije. Inicijativa je tako rezultirala mnoštvom lijepih i zanimljivih priča, pjesama, anegdota... Jedan od autora čija je priča objavljena u ovom izdanju je Đorđe Maksimović iz Banjaluke.

"Moja priča 'Putevima sudbine' prati uvezanu sudbinu likova koji slijede nesagledive puteve sudbine i uzimaju pravdu u svoje ruke, misleći da će na taj način moći promijeniti kurs zacrtanih puteva. Priča je koncipirana kroz kriminalističku i pravosudnu tematiku, a obrađuje vječne teme osvete i usuda", rekao je Maksimović.

Ovaj autor dodaje da s obzirom na to da se radi o kratkoj priči - na njoj je radio svega nekoliko sati, međutim samo smišljanje i lektorisanje priče je zahtijevalo nekoliko dana. Maksimović napominje da je inicijativa poput ove veoma dobra za mlade autore u našoj zemlji.

"Inicijativa je izuzetno značajna, prije svega za autore koji nisu imali priliku da izdaju samostalnu knjigu ili da se nađu u štampanim izdanjima. Kampanja ovog tipa predstavlja odličnu promociju neafirmisanih autora, ali i onih koji su željeli da se njihove misli i ideje nađu u štampi, bez žanrovskih ograničenja. Imao sam tu sreću da sam 2019. godine izdao svoju prvu samostalnu knjigu, ali, uprkos tome, ideja 'Sve te priče' me privukla zbog žanrovske neograničenosti i ideje da se mladi sa prostora Republike Srpske i FBiH objedine u književnim idejama", zaključio je Maksimović.

Autor dodaje da je i prije pojave pandemije virusa korona uglavnom radio od kuće, tako da sama pandemija nije mnogo uticala na njega.

"Međutim, tokom pandemije napisao sam prvu novelu i počeo raditi na drugoj, koje će predstavljati integralni dio druge knjige na kojoj radim. Međutim, pričao sam sa nekoliko književnika iz Srbije koji su rekli da pandemija pozitivno utiče na stvaralaštvo, posebno u smislu viška vremena koje se može odvojiti za pisanje, budući da se većina pisaca ne bavi isključivo pisanjem", rekao je Maksimović.

Prema njegovom mišljenju, kultura je uvijek na marginama kada su u pitanju ulaganja, a on se ne nada da će u budućnosti biti većih ulaganja u ovu granu.

"Države se već bore sa dugovima, deficitom i predstojećom recesijom, tako da će finansijski prioritet biti stavljen na preživljavanje. Slično je i sa građanima, pogotovo kada se u obzir uzme činjenica da je dosta ljudi ostalo bez posla. Međutim, umjetnici su uvijek stvarali u teškim vremenima i pružali duhovni izlaz. Vjerujem da će tako biti i sada. Lično prognoziram ubrzano preseljenje svih formi medija i umjetnosti u domen interneta, uz veći stepen interakcije između stvaraoca i čitalaca", naglasio je Maksimović.

Ovaj autor trenutno radi na drugoj noveli za drugu knjigu, te planira da ostvarenje bude koncipirano kao krimi-triler sa četiri priče koje prate iste likove.

Kroz knjigu su objedinjeni različiti žanrovi te kao takva predstavlja miris zajedništva. Proteže se na 168 stranica, a okupila je 46 autora i 57 naslova iz više od 20 bh. gradova i opština. Inicijator i urednik "Sve te priče" je Aldin Avdić, a planirano je da se ona nađe u prodaji u januaru sljedeće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije