Književnost

Književna nagrada "Đuro Damjanović" uručena Predragu Bjeloševiću

Književna nagrada "Đuro Damjanović" uručena Predragu Bjeloševiću
Foto: Dražan Pozderović | Književna nagrada "Đuro Damjanović" uručena Predragu Bjeloševiću

BANJALUKA - Književna nagrada "Đuro Damjanović" za 2020. godinu uručena je juče u Banskom dvoru književniku Predragu Bjeloševiću za zbirku pjesama "Zajedno, sa zidovima".

Prema ocjeni žirija, kojeg su činili Goran Šaula, predsjednik žirija, te članovi Zlatko Jurić i Danijel Gatarić, ova knjiga je sadržajno, stilski i poetski najcjelovitija i najznačajnija knjiga među onima koje su se našle u konkurenciji za ovu nagradu.

Osim nagrađene knjige, u najužem izboru našla se knjiga "Monument" Berislava Blagojevića, te zbirke pjesama "Zbogom Alkinoja" autora Radmila V. Radovanovića i "Svevideći mrak" Marka Milovanovića Maruna, a odluka je donesena jednoglasno.

Foto: Dražan Pozderović
Foto: Dražan Pozderović

"Zbirka pjesama 'Zajedno, sa zidovima' Predraga Bjeloševića jedna je od najznačajnijih pjesničkih knjiga objavljenih u Republici Srpskoj i na ukupnom srpskom govornom području, koja sadrži autentične, cjelovite i harmonično napisane pjesme antologijskog karaktera. Pjesnik je intertekstualno povezan s istaknutim slovenskim i svjetskim pjesnicima, a to je markirano navođenjem njihovih imena, citiranjem stihova, naslova pjesama i knjiga", rekao je Goran Šaula, predsjednik žirija.

Foto: Dražan Pozderović
Foto: Dražan Pozderović

Kako je žiri naglasio, Bjelošević je u svom djelu na suptilan pjesnički način svoju poeziju profilisao i oplemenio sa drugim pjesnicima kao što su Laza Kostić, Aleksa Šantić, Petar Kočić, Đuro Damjanović, Branko Miljković i mnogi drugi.

"Za razliku od svojih ranijih knjiga, u ovoj zbirci Bjelošević neposredno ostvaruje odnos sa čitaocem, njegova poezija obiluje suptilnošću, jezgrovitošću, višeznačošću i bogatstvom upotrebe jezičkog iskaza", zaključio je Zlatko Jurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije