Književnost

Mešina nagrada najdemokratskija u Srbiji i šire

Mešina nagrada najdemokratskija u Srbiji i šire
Foto: N.N. | Mešina nagrada najdemokratskija u Srbiji i šire

BANJALUKA - Igor Marojević, pisac iz Beograda, 33. je dobitnik nagrade "Meša Selimović" za roman "Ostaci sveta", saopštile su danas u podne "Večernje novosti" koje dodjeljuju ovu nagradu, a o kojoj odlučuje čak 60 književnih kritičara.

Članovi žirija, kako to biva godinama unazad s ovom nagradom, pripadaju različitim generacijama, zagovornici su različitih poetika, a ovaj put dolaze iz 25 različitih gradova. Oni su glasali za ukupno 128 književnih naslova, a roman "Ostaci sveta" Igora Marojevića, objavljen u izdanju "Derete", pobijedio je ubjedljivo sa 27 glasova. Nakon Marojevićevog romana najveći broj glasova osvojile su knjige "Tamna pučina" Dragana Stojanovića (Dom kulture "Studentski grad") - 13 i "Kritički opisi" Marka Nedića ("Akademska knjiga") - 12 glasova.

Prema propozicijama "Večernjih novosti", imena članova žirija objavljena su 4. januara, a glasanje je trajalo do 2. februara, da bi dva dana kasnije nakon što su svi glasali krenulo i objavljivanje glasova. Ovakva pravila, ističu organizatori nagrade, na minimum svode mogućnost štimovanja rezultata.

"Pretpostavljam da je svakom koliko-toliko izgrađenom stvaraocu ambivalentnost prema nagradama i prirođena i stečena. Ako je tako, a držimo se književnosti, razlog bi trebalo da bude u opreci individualizma i intime u kojem delo nastaje i njegovog podruštvljavanja i samim tim kolektivizovanja priznanja. Ambivalentnost bi morala biti posebna spram nagrada koje su nazvane po nekom sumnjivom medijskom entitetu i stvaraocu, koji su po našem skromnom mišljenju nedostojni visokog dijahronijskog mesta u nacionalnoj ili međunarodnoj kulturi. U tom slučaju priznanje valja ignorisati ili ga, ako dođe do toga, čak možda i odbiti", kazao je Marojević, koji je inače bojkotovao NIN-ovu nagradu ove i prošle godine. Kada je, pak, laureat suočen sa nagradom nazvanom po Meši Selimoviću, nastavio je on, rečena ambivalentnost se neminovno smanjuje u korist značaja priznanja.

"U pitanju je autor koji je posredstvom eseja, novela i romana, a naročito kroz remek-delo 'Derviš i smrt' postao vrlo verovatno vodeći filozof unutar srpske proze u poslednjih više od pola veka, ako ne i uopšte", istakao je Marojević, dodajući da je veoma značajno primiti ovo priznanje kako zbog Mešinog lika i djela, tako i zbog sistema glasanja koji nagradu čini najdemokratskijom u Srbiji i šire.

Igor Marojević u romanu "Ostaci sveta" bavi se tragičnom sudbinom čovjeka od Španskog građanskog rata, ilegalnog dejstva Komunističke partije u Kraljevini Jugoslaviji, preko Jasenovca i Blajburga, pa do Srebrenice i NATO bombardovanja Srbije krajem prošlog vijeka.

"Mislim da je kod ovog romana bitno što on ne osuđuje, nego pokušava čak da uđe u poriv zločinca. Treba shvatiti zločinca da bismo bolje shvatili zlo, a naravno ako shvatimo zločinca to ne znači da ga opravdavamo", kazao je Marojević. Nagradu čine skulptura sa likom velikog pisca, povelja i novčani iznos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije