Književnost

Objavljena knjiga "Legende i očuvanje crkava brvnara u RS"

Objavljena knjiga "Legende i očuvanje crkava brvnara u RS"
Foto: N.N. | Objavljena knjiga "Legende i očuvanje crkava brvnara u RS"
David Jojić

BANJALUKA - Iz štampe je izašla knjiga muzejskog savjetnika etnologa Vladimira Đukanovića, "Crkve brvnare u Republici Srpskoj - legende ili istine, knjiga 1". Knjiga je nastala na osnovu višegodišnjeg istraživačkog rada, terenskih i arhivskih istraživanja.

U knjizi je prikazano 15 crkava brvnara s teritorije sjeverozapadnog dijela Republike Srpske. Crkve koje su do danas očuvane nastajale su od 17. vijeka do danas.

"Osnovna tema knjige su legende koje su u vezi s nastankom i očuvanjem crkava brvnara. U ovoj knjizi se prvi put na jednom mjestu nalaze 33 legende. Legende su podijeljene u nekoliko grupa: 'sama došla (doletjela)', 'stopa dukat', 'veličina volovske kože' i slično", priča Đukanović.

Pored legendi o crkvama, prikazano je i nekoliko legendi o relikvijama koje se čuvaju u tim crkvama. Knjiga takođe prikazuje i veliki broj fotografija i crteža crkava brvnara.

Recenzenti knjige su prof. dr Irena Medar Tanjga i dr Slavoljub Lukić.

"Crkve brvnare u Republici Srpskoj - legende ili istine, knjiga 1" muzejskog savjetnika etnologa Vladimira Đukanovića moguće je  kupiti u suvenirnici Muzeja Republike Srpske.

Istraživanje za ovu knjigu je započeto 2000. godine, a tekuća istraživanja predstavljaju naprednu fazu istraživačkog procesa. Istraživanje je obavljao muzejski savjetnik Vladimir Đukanović, a obuhvata prostor sjeverozapadne Republike Srpske od turskog perioda do danas.

Monografija sadrži i brojne fotografije te objašnjenja 24 legende o skromnim bogomoljama drvene izrade, koje svjedoče istrajnosti narodnog graditeljstva u dobu ropstva i teških ekonomskih prilika, kao i o privrženosti naroda svojoj vjeri.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije