Književnost

"Pečat varoši sremskokarlovačke" dodijeljen pjesniku Milanu Rakulju

"Pečat varoši sremskokarlovačke" dodijeljen pjesniku Milanu Rakulju
Foto: N.N. | "Pečat varoši sremskokarlovačke" dodijeljen pjesniku Milanu Rakulju

SREMSKI KARLOVCI - Na svečanom otvaranju "Prolećnih Brankovih dana 2022", u bašti "Brankovog kola", zvanično je uručena tradicionalna pjesnička nagrada "Pečat varoši sremskokarlovačke" za najbolje knjige pjesama na srpskom jeziku.

Ovogodišnji dobitnici su banjalučki pjesnik i novinar "Nezavisnih" Milan Rakulj za zbirku poezije "Razglednice iz Trećeg svijeta", Andrija Radulović iz Podgorice (General i lasta), Beograđanin Ivan Despotović (Plava knjiga) i Dajana Petrović iz Valjeva (Pesma je došla po mene).

Istaknuta nagrada dodjeljuje se od 1967. godine pod motom "Lepota će spasiti svet", a nagradu je laureatima uručio Nenad Grujičić, predsjednik "Brankovog kola", ističući značaj ovakvog javnog kulturnog čina u vremenu predapokaliptičke jeze i neizvjesnosti.

U ime nagrađenih, na priznanju je zahvalio laureat Andrija Radulović iz Crne Gore naglašavajući najviši nivo duhovne snage Sremskih Karlovaca u kojima je, pored ostalog, pred oltarom Crkve Svetog Petra i Pavla, 1784. godine hirotonisan Petar Prvi Petrović Njegoš, potonji Sveti Petar Cetinjski, a na svečanosti su svi nagrađeni pjesnici kazali po jednu svoju pjesmu.

Po starom (julijanskom) kalendaru obilježen je i 198. rođendan Branka Radičevića, a sve u znaku Brankovog dvostiha: "Što bi pesma da od srca nije,/ što bi srce da mladosti nije."

"U programu su učestvovali kvartet Karlovačke bogoslovije 'Sveti Arsenije Sremac', mlada umjetnica Milica Ašonja na harmonici (Muzička škola 'Isidor Bajić' iz Novog Sada i pjesnici đaci Karlovačke gimnazije Nevena Stankov i Jovana Anđelić. Brankovu poeziju govorila je i program vodila mlada dramska umjetnica Danica Petrović", navodi se u saopštenju Brankovg kola.

Programi "Prolećnih Brankovih dana 2022" trajaće do 28. marta u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu, kada će i po novom (gregorijanskom) kalendaru biti obilježen dan rođenja Aleksija (Branka) Radičevića. Manifestacija će proticati u znaku obilježavanja 175. godišnjice izlaska prve Brankove knjige "Pesme" u Beču (1847), kao i Njegoševog "Gorskog vijenca" i prevoda "Novog zavjeta" Vuka Stefanovića Karadžića.

"Tokom manifestacije biće izvedeni raznovrsni programi, prije svega, u znaku mladih talenata i laureata podržanih i afirmisanih od 'Brankovog kola'. Tako će biti promovisane i dvije nove, za ovu priliku štampane pjesničke knjige: Dragana Lisić (Tragovima) iz Novog Sada i Danijel Dragojević (Sjenohod) iz Banjaluke", saopštili su organizatori.

Tradicionalno, datum Svjetskog dana poezije pada u vremenski okvir "Prolećnih Brankovih dana 2022", pa će u bašti "Brankovog kola" učesnicima i publici biti darovane knjige dosadašnjih laureata međunarodne nagrade "Branko Radičević".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije