Književnost

Ponovo počela obnova Ćopićeve rodne kuće

Ponovo počela obnova Ćopićeve rodne kuće
Foto: N.N. | Ponovo počela obnova Ćopićeve rodne kuće

HAŠANI - Počinju radovi na projektu obnove Ćopićeve rodne kuće, kazala je danas u Hašanima Tanja Đaković, pomoćnik ministra za kulturu u Vladi Republike Srpske, a Vlada je, po njenim riječima, obezbijedila 100.000 KM za izgradnju replike rodne kuće Branka Ćopića.

"Krajnji cilj je da oživimo ovo mjesto i da školsku djecu, koja su se upoznala sa likovima iz djela Branka Ćopića, dovedemo u njegov rodni kraj, u mjesto gdje su ti likovi imali svoje dogodovštine, da se djeca sažive sa djelom", rekla je Đakovićeva, precizirajući da bi radovi, ukoliko sve bude teklo planiranom dinamikom, trebalo da budu završeni do 15. juna. Krajnji cilj i planirana dinamika, sa druge strane, sintagme su u koje malo ko danas vjeruje u Hašanima.

Podsjećanja radi, ekipa "Nezavisnih" bila je u posjeti Hašanima u oktobru 2015. godine kada je pompezno predstavljen projekat "Bašta sljezove boje", koji su mnogi nazivali i "Ćopićgrad". Tada je u Hašanima najavljena izdradnja cijelog grada - pandana maštovitom svijetu Ćopićeve literature, a ispred rodne kuće Branka Ćopića već je bio parkiran bager koji je i iskopao nekoliko kašika rodne grude velikog pisca. "Ćopićgrad" je, kako su najavljivali zvaničnici, trebalo da bude gotov za deset do dvanaest godina, a Čiča Trišin mlin i replika rodne kuće Branka Ćopića do kraja 2015. godine. Tako je bar najavljivao Gojko Kličković, tadašnji načelnik Krupe na Uni. Krajem 2017. godine ekipa "Nezavisnih" je opet bila u Ćopićevim Hašanima.

Kličkovića je na mjestu načelnika bio već zamijenio Mladen Kljajić, a nekoliko iskopanih bagerskih kašika Ćopićeve grude zamijenila je betonska, takozvana mrtva ploča. Temelj je bio udaren, Kljajić je kazao da je 80.000 KM koje je darovala država Azerbejdžan na računu izvođača, te da će replika kuće Branka Ćopića biti izgrađena najkasnije do proljeća 2018. godine.

Stiglo je i proljeće 2020, a u medijima se još piše o početku radova na obnovi Ćopićevog ognjišta.

Đakovićeva je danas navela da je Vlada Srpske prošle godine izdvojila sredstva za završetak prve faze izgradnje rodne kuće, odnosno zanatsko-građevinske radove.

"Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske sprovelo je svu potrebnu proceduru da bi zvanično počeli radovi. Za ovu fazu je obezbijeđeno 100.000 KM, ostatak će biti obezbijeđen ove godine", kazala je Đakovićeva i dodala da je u drugoj fazi planirano unutrašnje uređenje kuće i vanjskog prostora.

"Sa sigurnošću mogu reći da na ovome nećemo stati, da ćemo nastaviti da realizujemo projekat 'Bašta sljezove boje', koji je osmišljen 2015. godine, povodom 100 godina od rođenja Ćopića, a koji ima za cilj revitalizaciju Ćopićevog rodnog mjesta. Cilj je da se našem omiljenom piscu iz djetinjstva vrate onaj značaj i uloga koje zaslužije", rekla je Ðakovićeva.

Obnova rodne kuće Branka Ćopića počela je, dakle, prije nepunih pet godina, izgradnja je ponekad ličila na njegov humor, ponekad na Domanovićevu satiru, a kakav će biti epilog, pokazaće kraj radova, možda već u junu tekuće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije