Književnost

Predstavljena knjiga Mihaele Šumić: Nasilje je skriveno u svakom od nas

Predstavljena knjiga Mihaele Šumić: Nasilje je skriveno u svakom od nas
Foto: N.N. | Predstavljena knjiga Mihaele Šumić: Nasilje je skriveno u svakom od nas

BANJALUKA - Zbirka priča "Herbarij svete smrti" banjalučke književnice Mihaele Šumić predstavljena je u srijedu uveče u Vijećnici Banskog dvora. Ova promocija ujedno je označila i novu sezonu događaja Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti "Imperativ".

O zbirci koja govori o suštinskom fenomenu rađanja i smrti, stvaranja i uništavanja, traume, ljubavi ili mržnje i na kraju, o mitovima i uvjerenjima kojima se objašnjavamo jedni drugima razgovarale su autorka i urednica Marija Pejić. Podršku u promociji domaće književnosti dali su  kvartet "Libertango"  i prvakinja Narodnog pozorišta Republike Srpske Slađana Zrnić, koja je čitala odlomke iz "Herbarija svete smrti".

Promocija je organizovana u saradnji sa Kulturnim centrom Banski dvor. "Kada je riječ o promociji moje knjige, iako će možda zvučati čudno, atmosfera koju je stvorio 'Libertango' na trenutke me 'teleportirala' u jedan potpuno drugi svijet koji je najviše ličio na film 'Ponoć u Parizu' režisera Vudija Alena.

Čitanje Slađane Zrnić, prvakinje Narodnog pozorišta RS, i meni je kao autorki pomoglo da ono što sam pisala vidim, saslušam i razumijem iz jedne do sada nepoznate točke gledišta", izjavila je Mihaela Šumić. 

Šumićeva je dodala da je Marija Pejić, koja je bila moderatorka, ali i urednica knjige, uspjela predstaviti književnu analizu na jedan potpuno prirodan i pristupačan način, tako da je suština knjige savršeno opisana. 

"A suština knjige, usprkos raznolikosti tema, jeste u 'seciranju' svakodnevice različitih epoha, u nasilju koje je skriveno u svakom od nas i prirodnoj želji da, u kojem god vremenu živimo, budemo slobodni, makar ta sloboda zahtijevala žrtvu", kazala je Šumićeva nakon promocije. Koncept "Malih noćnih razgovora" je osmišljen tako da objedinjuje različite vrste umjetnosti i kroz njih predstavi književnost na jedan jedinstven način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije