Književnost

Promovisana knjiga Sanje Savić - Kad žirafa progovori

Promovisana knjiga Sanje Savić - Kad žirafa progovori
Promovisana knjiga Sanje Savić - Kad žirafa progovori

PALE - U Kulturnom centru Pale promovisana je knjiga Sanje Savić "Kad žirafa progovori", koja je svjetlost dana ugledala 2010. godine.

Ova Paljanka, student završne godine dramaturgije na Beogradskom univerzitetu, istakla je na sinoćnjoj promociji da je knjiga posvećena njenom mlađem bratu Milanu, koji je, kako je rekla, u jednu ruku bio ne toliko inspiracija, nego podsticaj da se sve priče uokvire u jednu cijelinu i da mu se to posveti kao nešto čega će moći da se sjeti i što će biti njegovo.

Ona je naglasila da je u knjizi zastupljena različita tematika, od rata, do ljubavi i vječne ljubavi, do traženja sebe i drugih na različite načine.

"Priče su pisane dvije godine, nekada intenzivno po dvije-tri, a nekada nijedna više mjeseci", istakla je Savićeva, dodavši da je priče napisala tokom protekle dvije godine studiranja.

Recezent Boško Milin napisao je da su lakoća stila, čistoća jezika, rečenice, dubina misli vrline koje se prepoznaju pri čitanju svake od kratkih priča mlade Sanje Savić.

"Riječ je o autoru koji se hrabro uputio u pripovjedačke predjele koji se ne nalaze na razmeđu, već se svojom suptilnošću i višeznačnošću uzdižu iznad standardne podjele na književnosti po uzrastima", napisao je Milin, dodavši da su njene priče, koje obilježava tematika bajke, skaske, basne, ujedno i stilske vježbe baš kao i pronicljivo poigravanje međama pretpostavljenih značenja koja se obično očekuju od ovih vrsta.       

Profesor na Filozofskom fakulteu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Branka Brčkalo, koja je Sanji predavala u Gimnaziji, istakla je da nema veće sreće nego govoriti o knjizi svog učenika.

Brčkalo je naglasila da je Sanja kao gimnazijalka pokazala da ima veliki talenat za pisanje o čemu svjedoče nagrade za njen rad naliteralnim konkursima u RS i Srbiji. "Ova knjiga otvara mnoge teme, različite misli i asocijacije", istakla je ona, dodavši da je ova zbirka priča i za djecu i za odrasle.

Brčkalo je istakla da je Sanja Savić pronašla put kako će vrlo ozbiljne sadržaje izraziti na jednostavan, vedar i dječijoj prirodi pristupačan način. Ona je naglasila da priča o Miki Mravu dotiče mnoga pitanja vezana za ljudski život.

Izdavač knjige "Kad žirafa progovori" je "Raška Škola", autor ilustracija Jana Vuković, a lektor Jelena Čugalj.                                                                                                      

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije