Muzika

Bora Đorđević dao intervju za hrvatske medije

Bora Đorđević dao intervju za hrvatske medije
Bora Đorđević dao intervju za hrvatske medije

Pjevač grupe Riblja Čorba, Bora Đorđević tokom ovog vikenda nastupa na Šengen Festivalu.

Povodom toga dao je i intervju za portal Muzika.hr.

Međutim, osim o nadolazećem koncertu Bora je komentarisao najave kako bi mogao zapjevati u Hrvatskoj, zašto se ni danas nije Hrvatima izvinio za svoje uvrede, a Slovencima je te kako je zadovoljan Robertom Prosinečkim kao strastveni navijač Crvene zvezde.

Bora je komentarisao kako na Šengen ide svirati za sve koji budu tamo te istakao kako ima dosta ljudi iz Hrvatske koji ga prate na koncertima u Sloveniji pa ne sumnja da ih neće biti i ovaj vikend.

Na pitanje novinara koja je njegova asocijacija na Šengen, Bora je odgovorio: "Vize koje stalno moramo vaditi da kidamo po Evropi. To je u redu, no nećemo vjerovatno kao Rumuni - otkad su ušli u EU, dva miliona se iselilo iz Rumunije". Bora se osvrnuo i na to kako je Bajaga svoje stavove o Šengenu iznio u pjesmi "na grani" te kratko komentirao: "Da. Bajaga je iz praktičnih razloga uzeo pasoš jer on je rođen u Bjelovaru pa je imao pravo na to".

Bora, kao liječeni alkoholičar, osvrnuo se i na činjenicu da je bend tokom najluđih dana među svojim tehničarima imao bolničara koji ih je pratio po koncertima. "Vjerovatno je potrebniji sada kad smo malo ostarjeli. Mi u bendu sada smo straight, niko ne pije prije koncerta. Poslije koncerta oni popiju malo vina, a ja niti to. Ja sam svoje popio, a popio sam Dunav, Savu i sve tri Morave".

Riblja Čorba u Zagrebu kao dio hrvatsko-srpske kulturne razmjene

Iako je Bora izjavio kako bi u Zagrebu nastupio samo kao dio srpsko-hrvatske kulturne razmjene, tokom intervjua dodao je kako sumnja da će se "njegovi sjetiti najboljeg benda na ovim prostorima".

Na pitanje zašto tako misli, jer ipak je u dobrim odnosima s predsjednikom Tomislavom Nikolićem, Bora odgovara: "U principu oni su u dobrom odnosu sa strankom kojoj pripadam, Demokratskom strankom Srbije. Ali, moglo bi se dogoditi. Sad je ministar kulture postao gospodin kojeg poznajem, gospodin Petković koji ima muzej starih automobila, fin i vaspitan čovjek. Znamo da je predsjednik Hrvatske kompozitor po struci, pa postoji mala mogućnost da se u tom smislu pojavim u Zagrebu".

Bora je komentarisao i stihove pjesme "Letovanje" (Idem kada naši nadru tamo dole prema Zadru, ja odavde baš iz Knina, Šibenik je okolina... I ovog leta dolaze tu do srpskog mora...) rekavši: "To je čista zajebancija kao što je u ostalom i pjesma "E moj druže zagrebački". U to doba bili smo u ratu, ja sam bio u Kninu i grupa Minđušari me zamolila da im napišem dva teksta, malo smo se zezali, pa sam i napisao ta dva teksta". Na pitanje znači li to da se zbog pozivanja na pljačku nema zašto izvinjavati, Bora odgovara: "Pa i nema. Nemam se razloga izvinjavati. Jura je napisao 'E, moj druže beogradski' pa se nije izvinjavao i došao je u Beograd sasvim normalno".

Iako smatra da se Hrvatima ne mora izvinjavati, Slovencima se izvinjavao zbog uvrede da su "Bečki konjušari". "Velika je razlika. Ne smije se generalizovati. Ne smije se vrijeđati cijela nacija. To nije ni lijepo ni kulturno. Ovdje nisam uvrijedio praktički nikoga. A za ovo sam se zavitlavao", pojasnio je u intervjuu za Muziku.

Na komentar novinara kako je to u Hrvatskoj bila "šala" na koju se nitko nije nasmijao, Bora je odgovorio: "Kod nas je bio Tadić zadužen za izvinjavanje, čovjek se izvinjavao i Nadalu kad ga je Đoković pobijedio. Kada analiziraš te stihove, vidjećeš da tu nema nikakve uvrede", pokušavao se opravdati Bora.

Prokomentarisao je Đorđević i Stublićevu "E, moj druže beogradski", koja je bila smatrana antiratnom pjesmom na "obje strane", kazavši: "Ne znam koliko je antiratna, ne bih sad ulazio u dublje analize, ali kraj te pjesme da će upucati, pa će gorko plakati... nema potrebe da plače".

Na pitanje "Koliko smisla ima biti ponosan na nešto na što nismo vlastitom voljom utjecali? Niko od nas nije birao gdje će se roditi. Zašto onda biti ponosan na nešto što se, eto, dogodilo. Na pitanje "Vi ste isto tako mogli biti rođeni u Hrvatskoj", Bora je kratko i jasno rekao: "Najvjerojatnije bih onda bio ponosni Hrvat".

Kao veliki ljubitelj Crvene zvezde, Bora je komentarisao kako je zadovoljan trenerom Robertom Prosinečkim koji je nekad igrao za hrvatsku reprezentaciju. "Jako, jako sam zadovoljan. Član sam Skupštine Crvene zvezde i zadovoljan sam s Robijem i ne zamjeram mu za ove zadnje rezultate, što smo zamalo ispali od slabijih od sebe. Robijeva je mama iz Čačka, mog rodnog grada", odmah je objasnio Bora.

Naposljetku je otkrio i kako sluša jedan hrvatski bend, a to je Hladno pivo.

"Od hrvatskih grupa obožavam Hladno pivo. Oni su jako, jako dobar bend i autentičan. U ovoj krizi autora koja je zavladala na svim ovim prostorima, ima muzičara, ali nema autora, Hladno pivo je častan izuzetak", zaključio je intervju.http://www.muzika.hr/clanak/37791/interview/bora-dordevic-stublic-se-nije-ispricao-za-e-moj-druze-beogradski-pa-je-dosao-u-beograd.aspx

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije