Muzika

Festival kamerne muzike: Studenti banjalučke Akademije na sceni sa najboljima

Festival kamerne muzike: Studenti banjalučke Akademije na sceni sa najboljima
Foto: N.N. | Festival kamerne muzike: Studenti banjalučke Akademije na sceni sa najboljima

Festival kamerne muzike u Novom Sadu i ove godine će dati prostor mladim umjetnicima, a među njima će se naći i Anja Milutinović, Stefan Lopandić i Uroš Kostić, studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Festival koji se održava tradicionalno već četvrti put ima ideju promovisanja zajedničkog  muziciranja i kamernih sastava koji funkcionišu kao cjelina duži niz godina i koji kao takvi podržavaju osnovnu ideju ovog festivala. Učesnici su najčešće profesionalni kamerni ansambli koji su već priznati umjetnici i izvođači regiona, ali organizatori festivala pozivaju i mlade talente koji svojim učešćem doprinose realizaciji ovog projekta.

"Mi imamo tu čast da smo zahvaljujući radu sa našom profesoricom Biljanom Jašić Radovanović ove godine dobili priliku da budemo dio ove manifestacije, s obzirom na jaku konkurenciju i na veliki broj učesnika koji se prijavio", rekla je Anja Milutinović.

Sastav u kojem sviraju Uroš Kostić (klarinet), Stefan Lopandić (klavir) i Anja Milutinović (violina) nastupiće 18. septembra u Kulturnoj stanici Svilara, gdje će izvoditi djelo jermenskog kompozitora Edvarda Manukyana.

"Takođe, na festivalu će učestvovati i 'Trio Aristo', takođe s Akademije umjetnosti u Banjaluci, u sastavu koji čine Mina Šuković  (flauta), Maša Brujić, (oboa) i Milan Stojanović (klarinet) te 'Trio Pianoart' iz JUMŠ 'Vlado Milošević' iz Banjaluke", dodala je Milutinovićeva.

Ona je objasnila da je ovaj festival velika prilika za sve učesnike.

"Veoma cijenim što nam je ukazano povjerenje da se predstavimo na ovom festivalu jer smatram da je ovo idealna prilika za upoznavanje novih mladih kolega te razmjenjivanje iskustava i stečenih znanja. Takođe se radujem i daljem radu sa svojim kolegama iz ansambla i nadam se novim budućim projektima", rekla je ona.

Pijanista Stefan Lopandić pojasnio je da će učešće na ovom festivalu svakako biti interesantno iskustvo, koje će im omogućiti predstavljanje publici iz regiona.

"Kao i za svaki nastup kamerne muzike pripreme traju dugo i zahtijevaju veliku posvećenost i rad. Program koji ćemo svirati na festivalu je izuzetno težak i zahtjevan te je u pripremama već duži period. Mi već uveliko radimo na novom programu i nadamo se da ćemo ga izvesti na cjelovečernjim koncertima koje planiramo održati u skorije vrijeme u nekoliko gradova regiona", zaključio je Lopandić.

Na dva koncerta najboljih mladih kamernih sastava u regionu nastupiće Trio "Pianoart", Kvartet "Virtuozi", Duo "Ilares", Trio "Aristo", Duo "DQM", Trio klarinet, violina i klavir, Kvartet "Pneuma" te Gudački kvartet "Meraki". Na programu će se naći kompozitori Behr, Piazzolla, Bellinati, Beethoven, Ravel, Manukyan, Tošić i Monk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije