Muzika

Fondacija "Plan B" pomaže ugroženim muzičarima

Fondacija "Plan B" pomaže ugroženim muzičarima
Foto: N.N. | Fondacija "Plan B" pomaže ugroženim muzičarima

U Beogradu je nedavno osnovana Fondacija "Plan B" pod sloganom "Zajedno" u cilju pomoći muzičarima iz Srbije i regiona bivše Jugoslavije koji su se sticajem okolnosti našli u veoma teškim životnim situacijama za vrijeme pandemije virusa korona. Idejni pokretač i osnivač Fondacije je rok gitarista i kompozitor Zoran Konević, koji živi i radi u Kanadi, a okupio je veliki broj značajnih muzičara sa ovih prostora složnih oko istog cilja.

Uz pomoć grupe prijatelja, afirmisanih muzičara, Konević je pokrenuo ideju o "Planu B" prije više od godinu dana, a kako najavljuje, osnivanje i rad će pratiti izlazak singlova, a zatim albuma "Plan B" u saradnji sa diskografskom kućom "Jugoton/Croatia Records".

Na tom jedinstvenom albumu će učestvovati značajna imena regiona kao što su Zvonimir Ðukić Ðule i Srboljub Radivojević Srba (Van Gogh), Dragi Jelić (YU grupa), Dado Topić, Vlatko Stefanovski, Dejan Cukić, Alen Islamović, Goran Šepa Gale (Kerber), Maya Sar, Tamara Todevska, Vojislav Aralica, Zoran Konević, Dragan Jovanović Krle, Predrag Bata Jakovljević, kao i pokojni Dragoljub Ðuričić (1953-2021) i mnogi drugi.

"Veliki i ozbiljni humanitarni projekti zahtevaju viziju, finansijska sredstva, disciplinu, odricanje, strpljenje, fokus i timski rad. Moja vizija da formiram Fondaciju 'Plan B' i okupim prijatelje oko sebe, sa namerom da dugoročno pomažemo profesionalnim muzičarima, nikada se ne bi ostvarila bez želje, ljubavi i zajedničkog rada", istakao je Konević.

Poznati muzičari u obraćanju putem video-poruke istakli su da su složni u jednom - da pomognu kolegama kojima je pomoć zaista neophodna.

"Ovom fondacijom želimo da se odužimo svima koji su naše trenutke svojom muzikom učinili još lepšim i srećnijim. Od samog početka su nam se pridružili mnogi, a iskreno se nadamo da će ih biti još mnogo više. Ovo je jedan divan početak. Pridruži se, zajedno možemo mnogo više", poručili su u video-poruci Dragi Jelić, Dado Topić, Zvonimir Ðukić, Dejan Cukić, Alen Islamović i drugi.

Podsjećamo, i izvođači, tonci, tehničari, menadžeri i drugi radnici u muzičkoj industriji u Bosni i Hercegovini našli su se u nezavidnoj poziciji još na početku pandemije virusa korona, a brojni su ostali bez posla i primanja.

"Više od 80 odsto prihoda muzičara dolazi od nastupa uživo, a već duže vrijeme ta mogućnost je uskraćena. Mislim da će biti još gore kad sve ovo jednom opet krene jer su, pored muzičara, i ugostitelji i organizatori na rubu egzistencije. Muzičari traže načine za preživljavanje, stvaranje nove muzike takođe iziskuje mnogo novca, dakle, i to je trenutno skoro pa nemoguće", rekao je svojevremeno muzičar Mirza Salković za "Nezavisne".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije