Muzika

Frenkie za "Nezavisne": Prvi solo spektakl nakon jedne decenije

Frenkie za "Nezavisne": Prvi solo spektakl nakon jedne decenije
Foto: Dino Joldić | Frenkie za "Nezavisne": Prvi solo spektakl nakon jedne decenije
Neda Vukadin

Poznati bh. reper Adnan Hamidović Frenkie nakon deset godina će publici predstaviti novi i dugo očekivani solo album.

Riječ je o albumu koji će označiti njegov povratak izvornom zvuku, a u ulogama producenata na albumu će se naći Indigo, King Mire, Kolateral i Komedi.

"Neke pjesme su već objavljenje prošle godine, to su 'Oktobar' i 'Osjećaj je isti', pa se po tim pjesmama i može naslutiti u kojem pravcu ćemo ići s ovim albumom. Ovo je moj povratak izvornom stilu, podsjeća dosta na neke moje prve pjesme i prvi album. Nakon mnogo godina radim svoj solo album, nema Kontre i Indiga, pa sam sada nekako još slobodniji nego što sam bio. Odlučio sam da radim ono što mi se najviše sviđa i jedva čekam da vidim na kakve reakcije će to naići", rekao je Frenkie za "Nezavisne".

Frenkie je objasnio da na novom albumu radi već dvije godine, a većinu materijala je imao spremno već odranije, ali je zbog cijele situacije s pandemijom virusa korona odlučio da sačeka pravo vrijeme za objavljivanje.

"Ostaje nam još dva spota da snimimo, a krajem oktobra album će ugledati svjetlo dana. Nijedna pjesma mi nije zadala mnogo muke, ali bilo je trenutaka kada sam imao napisano dvije trećine pjesme, pa sam onda počeo da pišem neke stvari koje se nisu uklapale u taj cijeli koncept, pa sam odlučio da se držim tog početnog stila. Ipak, ima jedna pjesma koja se ne uklapa u taj cijeli koncept, koja je malo modernija, ali i ona je našla svoje mjesto u ovom albumu", izjavio je Frenkie.

Bh. reper dodao je za naš list da ne želi još da otkriva nazive pjesama, ali s obzirom na to koliko je uloženo truda zajedno s producentima u cijeli album, publika može da očekuje pravi spektakl.

"Što se tiče video-spotova, volim da ih snimam samo ako su u spontanom stilu. Ne volim video-spotove gdje se nešto puno snima, ponavlja i čeka. Uvijek sam se divio glumcima kada oni krenu objašnjavati kako izgleda jedan snimajući dan, ja prosto nisam u tom fazonu. Spontane spotove koji se mogu završiti za jedan dan volim, a takvi će biti i ovi s novog albuma. Takvi spotovi i odgovaraju vrsti muzike kojom se bavim", zaključio je Frenkie za "Nezavisne".

Podsjećamo, na ljeto 2005. godine Frenkie je izdao svoj prvi album pod imenom "Odličan CD", koji je već tada dobio vrlo dobre ocjene od publike, ali i kritičara. Naredne 2006. godine Frenkie se priključuje aktivističkom pokretu "Dosta", te odlučuje snimiti istoimeni album za manje od 20 dana. Nakon toga, nekoliko posljednjih albuma je radio s reperima Indigom i Kontrom, a svojevremeno je za naš medij izjavio kako u takvim saradnjama uvijek mora postojati prostora za dogovore i kompromise.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije