Muzika

"Jesenja sonata": Pet dana najljepših klasičnih nota

"Jesenja sonata": Pet dana najljepših klasičnih nota
Foto: N.N. | "Jesenja sonata": Pet dana najljepših klasičnih nota

BANJALUKA - Poznati gitarista i kompozitor iz Srbije Nemanja Bogunović i njegov "Strings attached" kvintet otvoriće sutra veče u 20 časova 4. Internacionalni muzički festival "Jesenja sonata" u Koncertnoj dvorani Banskog dvora. Poseban gost na koncertu biće operska diva, sopran Snežana Savičić Sekulić.

"Kroz svoje četvrto festivalsko izdanje 'Jesenja sonata' je već postala tradicionalna i prepoznatljiva kulturna manifestacija koja će, uvjereni smo, u budućnosti još snažnije stimulisati muzički i kulturni razvoj grada i Republike Srpske, te na radost publike, svake godine polovinom oktobra u Banskom dvoru okupljati najznačajnija imena domaće, regionalne i svjetske muzičke scene", rekao je Mladen Matović, direktor Banskog dvora.

Festival će obuhvatiti pet cjelovečernjih koncerata etabliranih muzičara koji će počinjati u 20 časova, broj posjetilaca je ograničen, a cijena ulaznice je pet KM.

Gitarista i kompozitor Nemanja Bogunović je dugi niz godina prisutan na internacionalnoj koncertnoj sceni. Održao je koncerte u preko dvadeset zemalja i nastupao je u vodećim koncertnim dvoranama, kao što su "Karnegi hol" u Njujorku i "Kenedi centar" u Vašingtonu. Drugog dana festivala, u četvrtak, 7. oktobra, publici će se predstaviti jedan od trenutno najboljih evropskih kamernih sastava mlađe generacije "Trio Tempora" iz Austrije.

"Trio Tempora" su 2017. godine osnovali rumunski klarinetista Marius Birti, francuska čelistkinja Madlen Duso i mađarski pijanista Emeše Vilhami. Mladi "Trio Tempora" je već stekao zavidno izvođačko iskustvo, gostujući redovno sa koncertima u velikim koncertnim dvoranama.

Trećeg dana "Jesenje sonate", u petak, 8. oktobra, koncert će održati renomirani klavirski trio koji čine tri umjetnice iz Republike Srpske - Sonja Vojvodić (violina), Lidija Paulin (violončelo) i Sonja Marković (klavir). U pitanju je etabliran kamerni sastav koji čine tri umjetnice sa izgrađenim solističkim karijerama, impozantnim programskim opusom i velikim brojem nagrada i priznanja sa prestižnih domaćih i internacionalnih takmičenja.

Četvrtog dana festivala, 9. oktobra, publici će se predstaviti vanserijska umjetnica, pijanistkinja Eliza Tomelini i istaknuti violončelista Luka Franceti iz Italije. Tomelinijeva i Franceti su se kroz svoje pojedinačne profesionalne i solističke karijere do sada iskazali kao vrhunski interpretatori širokog repertoarskog opusa, nastupivši u najznačajnijim koncertnim dvoranama Evrope i svijeta.

Završnica festivala ostavljena je za jedan od najboljih evropskih kamernih orkestara - Gudački kamerni orkestar "Zagrebački solisti", a koji će u nedjelju, 10. oktobra, održati cjelovečernji koncert u Koncertnoj dvorani Banskog dvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije