Muzika

Maja Šuput favorit `Dore`

Maja Šuput favorit `Dore`
Maja Šuput favorit `Dore`

Iz Kristalne dvorane hotela "Kvarner" u Opatiji HTV večeras se prenosi polufinalno veče 16. izbora hrvatske pjesme za pjesmu "Evrovizije" "Dora 2008".

Biće izvedeno 14 pjesama izabranih na javnom takmičenju, a šest najbolje plasiranih kompozicija, izabranih telefonskim glasanjem i glasovima žirija, ući će u finale, koje će biti održano sutra naveče i u kojem će se naći još 10 kompozicija s pozivnog konkursa.

Iako na ovogodišnjoj "Dori" učestvuje dosta poznatih pjevača, kao svoju favoritkinju većina je istakla Maju Šuput, koja bi putovala u Evropu s tipičnom evrovizijskom pjesmom "Lako zaljubljiva".

Prema pisanju na sajtu Eurovision Croatia, najviše pjesama na takmičenje je poslao Neno Ninčević, koji bi "svojim" izvođačima mogao i spasiti to nekad popularno takmičenje, a njegovu pjesmu pjeva Zorica Kondža.

Finalno veče "Dore" održaće se sutra, a pobjednička pjesma moraće, zbog neuspjeha Dade Topića i grupe "Dragonfly" 2007, u polufinalu izboriti nastup na velikoj završnici "Eurosonga" u Beogradu. Podsjetimo, Hrvatska već godinama nije konkurentna na tom takmičenju, a najveći uspjeh zabilježile su Maja Blagdan i Doris Dragović, koje su 1996, odnosno 1999. godine osvojile četvrto mjesto.

Mlada glumica i pjevačica Antonija Šola pjeva pjesmu "Gdje je srce tu je dom", za koju je sama uradila muziku, dok poznati šansonjer iz Dubrovnika Ibrica Jusić pjeva pjesmu "Iskoči sa mnom iz jurećeg vlaka".

Zorica Kondža, koja važi za jednu od najboljih hrvatskih pjevačica i koja je svoju karijeru započela davnih sedamdesetih godina u grupi "Stijene", takmičiće se s pjesmom "Za tobom luda".

Pjevačicu Emiliju Kokić svi pamtimo kao nekadašnju pobjednicu "Eurosonga" 1989. godine, kada je pjevala pjesmu "Rock me" u grupi "Riva". Emilija se danas sve više afirmiše i kao autor, pa će i na "Dori" nastupiti s izvrsnom vlastitom kompozicijom "Anđeo", za koju je sama napisala i tekst.

Maja Šuput nastupaće s pjesmom "Lako zaljubljiva", koju su svi ocijenili kao nesumnjivu pobjednicu ovogodišnjeg izbora.

Pored ovih izvođača na listi se nalaze još Vlatka Grakalić, posljednja vokalna solistica grupe "Srebrna krila", a pjevaće pjesmu "Kaži mi". Pjesmu "Kakav tužan kraj" izvodiće Ivana Radovniković, a Danijela Pintarić, pjevačica koja trenutno priprema prvi solo album, na "Dori" će nastupati s pjesmom "Dotakni zvijezdu". Đani Stipaničev, tenor šibenskog podneblja, široj javnosti poznat po svojim pozorišnim angažmanima i vrhunskim vokalnim sposobnostima, izdao je superuspješni album "Kartolina iz Dalmacije" za "Dancing Bear" 2006. godine. Ove godine s pjesmom "Ja san umra za ljubav" Mire Buljana i Nenada Ninčevića zabilježiće svoj treći nastup na "Dori".

Puljanka Martina Mahić, kao najmlađa takmičarka ovogodišnje "Dore", pjevaće pjesmu "Idi, leđa mi okreni". Operski pjevač Ivo Gamulin Đani predstaviće se s pjesmom "Sanjam".

Klapa "Bonaca" i Nera Gojanović pjevaće pjesmu "Tvoje oko za more duboko", dok će pulski pjevač, kantautor i kompozitor Mor Moll pjevati pjesmu "Ne razumijemo se", za koju je napisao muziku i tekst. Grupa "Kraljevi ulice & 75 cents" posljednje tri godine redovno se prijavljuje na "Dori", a ove godine pjevaće pjesmu "Romanca". Dobre pjesme, originalni aranžmani i kvalitetno osmišljeni nastupi omogućili su im da sa nepodnošljivom lakoćom oba puta osvoje druga mjesta i oba puta osvoje najveći broj glasova publike.

Voditelji programa su Nikolina Pišek, Lana Jurčević, Duško Ćurlić i Mirko Fodor.

Članovi žirija

Stručno-ocjenjivački sud ima pet članova, koje je imenovao HRT. Članovi žirija su: Silvije Glojnarić (šef dirigent), Robert Urlić (muzički urednik), Branko Uvodić (urednik na HTV-u), Željen Klašterka (urednik muzičke redakcije na HTV-u) i Aleksandar Kostadinov (voditelj projekta "Dora 2008").

Hedli i Logan u šou programu

U večerašnjem šou programu nastupaće Toni Hedli, nekadašnji član grupe "Spandau Ballet", a finalno veče sve prisutne i gledaoce pored malih ekrana zabavljaće Džoni Logan, irski pjevač i kompozitor. Džoni Logan je bez prave konkurencije najuspješniji učesnik u istoriji izbora za pjesmu "Evrovizije". Donio je svojoj zemlji čak tri pobjede. Na "Evroviziji" 1980. u Hagu Logan je pobijedio pjevajući "What's Another Year". Godine 1987. u Briselu je ponovo trijumfovao sa "Hold Me Now", izabranom 2005. za treću najbolju pjesmu u istoriji takmičenja. Na "Evroviziji" 1992. u Malmeu je pobijedila Linda Martin s pjesmom "Why Me?", koju je Logan komponovao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije