Muzika

Masimo Savić za "Nezavisne": U ovoj atmosferi teško imati inspiraciju

Masimo Savić za "Nezavisne": U ovoj atmosferi teško imati inspiraciju
Foto: N.N. | Masimo Savić za "Nezavisne": U ovakvoj atmosferi teško je imati inspiraciju

Popularni muzičar Massimo Savić nastupiće sutra u dvorani "Lisinski" na ekskluzivnom koncertu za 270 gledalaca, a spektakl će ući u istoriju jer je u pitanju prvi nastup koji se održava istovremeno uživo i u virtuelnom svijetu.

Popularni muzičar Massimo Savić nastupiće sutra u dvorani "Lisinski" na ekskluzivnom koncertu za 270 gledalaca, a spektakl će ući u istoriju jer je u pitanju prvi nastup koji se održava istovremeno uživo i u virtuelnom svijetu. 

Mnogi su ovaj nastup već opisali kao prelomni trenutak na regionalnoj muzičkoj sceni, a sam Massimo je istakao da nema mnogo očekivanja, ali da ima želju da napravi najbolji mogući spektakl za malobrojnu publiku u "Lisinskom" i veliki broj gledalaca ispred malih ekrana. 

U razgovoru za "Nezavisne novine" Massimo govori o najavljenom koncertu, mogućnosti da ovakvi nastupi postanu budućnost muzičke industrije, ali i o prilikama koje vladaju u autorskom stvaralaštvu u periodu pandemije virusa korona. 

NN: Najavljen je Vaš koncert u "Lisinskom". Prvi put nastupate u pionirskom događaju koji će se istovremeno održati u stvarnom i virtuelnom svijetu. Kakva su Vaša očekivanja?

MASSIMO: Nemamo očekivanja, imamo samo želju da napravimo najbolji mogući spektakl za malobrojnu publiku u "Lisinskom" i za gledatelje u njihovim domovima. Odabrali smo vrhunski tim režisera, kamermana, ton majstora i majstora za svjetlo, vizualnih umjetnika, a doći će i gosti iznenađenja. Ideja je pružiti publici kod kuće nezaboravan spektakl.

NN: Nedavno ste naveli da su ovakvi koncerti budućnost muzičke industrije, koliko će za Vas biti izazov prenijeti atmosferu dvorane na male ekrane kako bi i gledaoci kod kuće mogli uživati u svim čarima nastupa?

MASSIMO: Cijeli je ovaj projekat veliki izazov, ali zato smo okupili najbolju ekipu koja će se pobrinuti da gledatelji kod kuće nemaju samo običan stream, nego pravi spektakl. Redatelj je prema set listi već napravio plan prijenosa, sve je prilagođeno tome da se na malim ekranima ili monitorima dogodi nešto posebno.

NN: Slažete li se da će ovo na neki način biti koncert koji će istovremeno gledati i malo i mnogo ljudi, jer će u dvorani biti svega 270 posjetilaca, a preko malih ekrana će vas pratiti nekoliko hiljada ljudi?

MASSIMO: Da, točno tako. Mi ćemo u "Lisinskom" zauzeti 14 posto sjedala, jasno vam je kako će to izgledati, ali s druge strane ti ljudi se toliko vesele nastupu uživo, kao i mi. To će biti iznimno iskustvo.

NN: Razlog za organizaciju ovakvog događaja je pojava pandemije virusa korona. Koliko je sama pandemija uticala na Vas i koliko je ona unazadila domaću muzičku scenu?

MASSIMO: Koliko god se mi trudili, imali online koncerte, u pauzama od restriktivnih mjera održavali koncerte, možemo slobodno reći da koncertno 2020. godina ne postoji. Ali nismo mi jedini koji su pogođeni, svi poduzetnici pate, a o zdravstvenim radnicima da i ne govorim. Ovo je zlo koje nas je sve pogodilo, neki su izgubili i članove obitelji i treba da budemo strpljivi i čekamo neke bolje dane. A do tada izdržati.

NN: Pandemija nas je naučila da cijeli svijet može da stane preko noći. Smatrate li da ćemo izaći iz svega ovoga pametniji i kada ćemo izaći iz ovoga po Vašem mišljenju?

MASSIMO: Nisam ni političar ni epidemiolog pa ne znam kada će doći kraj, ali mislim da će još dobar dio sljedeće godine biti ovako nesretan. A hoćemo li izaći pametniji, ne znam. Nismo baš kroz povijest učili na svojim greškama.

NN: Da li ste Vi koristili periode izolacije i karantina za stvaranje novog autorskog materijala i da li su uopšte ovakve zabrane kretanja pogodne za kreativnost umjetnika?

MASSIMO: Pa u Hrvatskoj nam zabrane nisu toliko velike da nam je nemoguće raditi na novim materijalima, jedino je u ovakvoj atmosferi dosta teško imati inspiraciju. 

NN: Kakvi su Vam naredni planovi nakon ovog koncerta?

MASSIMO: Početkom godine izlazi ploča, live snimka s turneje "Vještina Boutique" održane u prosincu prošle godine. Iznimno se veselim toj ploči i nadam se da će biti prilike i da ju koncertno promoviram.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije