Muzika

Miroslav Miša Aleksić, muzičar koji je živio rokenrol

Miroslav Miša Aleksić, muzičar koji je živio rokenrol
Foto: Youtube/Screenshot | Miroslav Miša Aleksić muzičara koji je živio rokenrol

Miroslav Miša Aleksić, bas gitarista rok grupe "Riblja čorba", preminuo je u 67. godini od posljedica virusa korona.

Mišin život obilježila je muzika  kao bas gitarista živio je rokenrol, a tokom dugogodišnje karijere pisao je pjesme i producirao albume za brojne druge izvođače i bendove.

"Jutros nas je napustio naš brat Miša Aleksić. I on i lekari iz KBC 'Bežanijska kosa' su se borili do kraja. Na nesreću, dogodilo se najgore. Miša je jedan od osnivača 'Riblje čorbe' i bendu je posvetio ceo život", napisali su u saopštenju članovi grupe.

Pjevač benda Bora Đorđević kazao je da se Miša borio kao lav do posljednjeg daha.

"Četrdeset dve godine smo svirali zajedno i ne mogu da zamislim da ga više nema. Više od četiri decenije se nikad nismo ni ružno pogledali, a kamoli posvađali. Ne mogu da zamislim svirku bez njega. Dogovorili smo se da umremo na bini, a on požurio. Hvala ti, brate, na svemu", rekao je Đorđević.

I druge kolege umjetnici putem društvenih mreža opraštali su se tokom jučerašnjeg dana od legendarnog bas gitariste, a bivši član njegovog matičnog benda "Riblja čorba" Momčilo Bajagić Bajaga izjavio je da se osjeća užasno jer mu je preminuo kolega i kum.

Od basiste se oprostio i muzičar Dejan Cukić, koji je decenijama unazad sarađivao s Aleksićem.

"Tražim reči, ali ne ide... Kako se oprostiti od nekoga koga poznaješ čitav punoletni život? Zbogom, Mišo, počivaj u miru", napisao je muzičar Dejan Cukić.

Članovi rok sastava "YU grupa" ovih dana proslavljali su 50 godina postojanja benda, a u objavi na društvenoj mreži su istakli da je odlazak Aleksića bacio sjenku na sva slavlja.

"Nažalost, na današnje slavlje bačena je senka tužnom vešću da je preminuo veliki prijatelj i kolega Miša Aleksić. Dragi Mišo, bila je čast živeti rokenrol sa tobom!, napisali su članovi "YU grupe".

Miroslav Miša Aleksić rođen je 1953. godine u Beogradu. Karijeru je počeo 1970. u bendu pod nazivom "Rojali" kao bas gitarista i pjevač. Naredne godine Miša je otišao u SAD, gdje je diplomirao na "Pikesville High School" u Merilendu. S ostalim studentima osnovao je rokabili bend "ShihMuhFuh".

Pod uticajem muzike grupa "Grand Funk Railroad", "Deep Purple" i "Led Zeppelin", poslije povratka u Jugoslaviju, Aleksić je formirao bend SOS sa Draganom Štulovićem, Draganom Tasićem i Stevanom Stevanovićem.

Nakon što je Tasić napustio bend, SOS je nastavio da nastupa kao trio. Štulović i Stevanović su 1977. godine napustili bend i zamijenili su ih Rajko Kojić i Vicko Milatović. Aleksić, Kojić i Milatović su 1978. godine formirali bend "Riblja čorba" sa bivšim vokalom benda "Rani mraz" Borom Đorđevićem.

Tokom karijere Aleksić je pisao pjesme za Zdravka Čolića, Biljanu Petrović, Milorada Mandića i "Run Go". Takođe, bio je producent albuma: osim albuma "Riblje čorbe" producirao ih je i za bendove "Ratnici podzemlja", "Džezi bel", "Minđušari", "Run Go" i "Prozor".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije