Muzika

Mladi pijanisti i violinisti Banjaluku okitili zlatom i srebrom

Mladi pijanisti i violinisti Banjaluku okitili zlatom i srebrom
Foto: Muzičko-edukativni centar Banjaluka | Mladi pijanisti i violinisti Banjaluku okitili zlatom i srebrom

BANJALUKA, BIJELJINA - Na šestom Internacionalnom festivalu muzike "Primavera", održanom u Bijeljini, mladi talentovani pijanisti i violinisti Muzičko-edukativnog centra Banjaluka donijeli su čak 13 nagrada u grad na Vrbasu, od kojih deset prvih mjesta i tri druga mjesta.

Festival je i ove godine okupio na stotine učesnika iz cijelog regiona, a prema riječima Jovane Savić Pajić, direktorice ovog centra i profesorice klavira, ovakvi rezultati iziskuju temeljne pripreme, ali i veliku posvećenost pedagoga.

"Posebno nam je drago što smo i ove godine predstavili naš grad i Muzičko-edukativni centar u najboljem svetlu na Internacionalnom festivalu 'Primavera' u Bijeljini, gde je bilo preko 500 učesnika. Bijeljina nam je posebno važna, jer je festival iz godine u godinu sve posećeniji, sa vrhunskom organizacijom, a naravno i naš Muzičko-edukativni centar Banjaluka od novembra prošle godine nalazi se sa svojim edukacijama i u Bijeljini", rekla je Savić Pajićeva za "Nezavisne".

Ove godine predstavili su se sa dva odsjeka, klavir i violina, a osim Savić Pajićeve, na mjestu mentora našli su se i mladi umjetnici Milica Tadić i Saša Božić, te Jovana Damjanović Bubnjević.

"Naša posebnost i jeste u tome što deca tokom godine redovno rade predviđeni program i napreduju, a mimo toga uspeju i da stignu sa pripremama za ovako velike festivale i takmičenja, a sve to uz veliku količinu ljubavi, jer cilj nam je pre svega da deca zavole muziku", kazala je Savić Pajićeva.

U Baby kategoriji, odsjek klavir, prve nagrade su osvojili Mia Zeljković, Uroš Kosić i Ana Casula Krejić, u pretkategoriji prve nagrade su osvojili Mihajlo Bjelić, Lazar Maglov, Ivona Zečević, Rajna Janković, Teodor Zeljković i Ana Mikerević, a u prvoj kategoriji prvo mjesto je osvojila Andrea Prskalović, dok su druga mjesta osvojili Emilija Gatić i Nemanja Zečević. U odsjeku za violinu Anđela Šinik je takođe osvojila drugo mjesto.

"Ponosni smo što su naši đaci uživali u lepoti koju im muzika donosi, a rad i trud su bili nagrađeni. Ponosni  smo sto smo ostvarili ovako veliki rezultat! Ovo je od velikog značaja za naš grad, a pre svega za našu decu. Imaju ovakvu priliku da svoj rad i trud prezentuju, upoznaju se sa drugim mladim kolegama, stiču iskustvo, a svoj grad u najlepšem svetlu prezentuju. Takođe, treba reći hvala i roditeljima koji prepoznaju pravu atmosferu rada i srdačno i sa puno poverenja poveravaju svoju decu našem centru", izjavila je Savić Pajićeva.

Naglasila je da su trenutno u jeku muzički festivali i takmičenja.

"Imamo u planu da maksimalno iskoristimo priliku da kao i svake godine prikažemo naš rad, trud i napredak naših mališana. Takođe, vrlo nam je bitno da takmičenja na koja idemo su visoko posećena i priznata, gde renomirani žiri daje svoj sud. U aprilu i maju očekuju nas još Internacionalni festival u Srbiji 'Sirmium Fest' kao i Festival pijanizma, a i naš visokokotirani 'Bijenale'", zaključila je Savić Pajićeva.

Muzičko-edukativni centar u Banjaluci osnovan je od strane grupe najnagrađivanijih muzičkih pedagoga mlađe generacije u BiH, a sa ciljem edukacije i unapređenja ranog muzičkog obrazovanja i vještina kod djece školskog i predškolskog uzrasta.  Njihov višestruko nagrađivani nastavni kadar priznat je i prepoznatljiv, kako u zemlji, tako i u regionu, po izuzetnoj posvećenosti svakom djetetu, kao i modernim metodama rada koje podrazumijevaju prilagođavanje nastavnog programa mogućnostima i interesovanju svakog djeteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije