Muzika

Novi projekat banjalučkog "Disa": "Zaboravom" šire krug publike

Novi projekat banjalučkog "Disa": "Zaboravom" šire krug publike
Foto: N.N. | Novi projekat banjalučkog "Disa": "Zaboravom" šire krug publike

Članovi "Dis" pozorišta mladih Banjaluka objavili su pjesmu i spot "Zaborav", koji je dio predstave "Dnevnik nepoznate generacije". Predstava je autorski projekat u kojem režiju potpisuje Milan Bogdanović, a tekst Aleksandar Vasiljević.

"Riječ je o sentimentalnoj i očaravajućoj priči, koja nas potpuno sanjarski vodi kroz svoju radnju i vraća u vrijeme kada je sve izgledalo tako bezazleno i ljupko. Poigravanje emocijama, jačinom riječi i energijom glumaca ukazuje nam da nije sve tako jednostavno kako se čini i da je život nadahnjujuće putovanje puno prepreka", rekao je Ognjen Bogdanović, direktor "Disa".

U predstavi igraju Marko Bojić, Anja Banjac, Andrej Nježić, Tijana Anđela Kasapović, a Bogdanović dodaje da predstava vrvi od emocija koje žele da eksplodiraju i preplave srca publike.

"Samim tim bilo je neizbježno da se iz toga izrodi i singl pod nazivom 'Zaborav', koji je veliko finale čitave priče. Pjesma je sama po sebi našla svoj put i veoma brzo dobila spot rađen u produkciji 'Unvo tima' i 'Dis' pozorišta", dodao je Bogdanović.

Napomenuo je da se pjesma rodila iz samog procesa rada, te da je njeno nastajanje trajalo koliko i sam rad na predstavi. Tekst za ovaj singl je napisao Aleksandar Vasiljević, a kompozitor je Zoran Šugić, koji je višegodišnji saradnik "Disa". Muzika je snimljena u studiju "Zibor".

"Na ideji predstave je rađeno malo više od dva mjeseca. Nakon toga, Milan je preuzeo rad s glumcima na sceni. Time je započet proces od tri mjeseca rada, skoro svakodnevnih proba. Predstava se može vidjeti na redovnom repertoaru 'Disa'", rekao je Bogdanović.

On smatra da vladaju dobri uslovi kada je u pitanju razvijanje amaterskog pozorišta u našoj zemlji, te da je pozorište u ekspanziji u svakom pogledu.

"Riječ je o umjetnosti koja sublimira sve ostale. Mladi se lako pronalaze u pozorišnom svijetu. Svjedočimo velikom broju trupa i grupa koje uspješno rade. Ono što nedostaje je institucionalna briga, jer je tranzicijom uništen sistem koji je funkcionisao. Bojim se da sadašnji naziv amater ima i druge konotacije, a odnosi se na kvalitet. Bilo bi dobro uspostaviti nekadašnje standarde ili predložiti nove. Po našim saznanjima u BiH funkcioniše oko 40 pozorišnih grupa i mi imamo odličnu saradnju sa svima", naglasio je Bogdanović te dodao da je u planu rad na novim predstavama koje afirmišu mlade autore iz regiona.

"U aprilu je deseti 'Aplauz fest', koji je ove godine uvršten u kalendar manifestacija od značaja za grad Banjaluku. U planu su i turneje i nastupi na festivalima u Subotici, Štutgartu, Ljubljani i Kragujevcu. Od prvog februara objavljujemo i prvu seriju iz ciklusa 'Luzeri', koja je nastala nakon igranog filma, kao i dva kratkometražna filma", zaključio je Bogdanović, ističući da im je sve ovo prilika da prošire krug publike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije