Muzika

Pjevaju za svoju, i za dušu publike

Pjevaju za svoju, i za dušu publike
Foto: N.N. | Pjevaju za svoju, i za dušu publike
David Jojić

Prvi koncert mješovitog hora "Castratonica" iz Banjaluke održan je u Koncertnoj dvorani Banskog dvora. Poslije uspješnog nastupa, sekreter hora Ana Šešum istakla je da je hor nastao iz potrebe da se osvježi banjalučka horska scena.

"Vidjeli smo da ljudi vole da slušaju obrade pop kompozicija i da su mnogi horovi postali veoma popularni izvodeći takve kompozicije, a u Banjaluci postoje horski pjevači koji mogu to da ponude. Mi pokušavamo to da uradimo", rekla je Šešumova.

Ona je dodala da je najvažnije da članovi hora pjevaju ono što im se dopada i naravno da osluškuju reakcije publike.

"Na ovom koncertu je publika imala priliku da čuje kombinaciju svega onoga što mi radimo - malo duhovne muzike, svjetovne, filmske, gospela. Planiramo na ljeto napraviti jedan interesantan koncert i nadamo se da ćemo u drugoj polovini godine otići na još jedno takmičenje", najavila je Šešumova.

I dirigent hora, profesor Dušan Pokrajčić potvrdio je da je namjera hora da pjevaju sve što vole.

"I zato nam program jeste tako šarolik, a to je publika imala priliku da čuje i na našem prvom koncertu. Ima mnogo kvalitetnih horova u Banjaluci i regionu, ali dosta su žanrovski slični, mi želimo da se izdvojimo po šarolikosti programa",  rekao je Pokrajčić.

"Castratonica" je mješoviti hor koji izvodi klasične i savremene kompozicije, duhovnu, etno muziku i obrade različitih popularnih kompozicija. Hor su 2017. godine osnovali prijatelji koji su godinama bili članovi različitih horova i ansambala i koji su odlučili da donesu nešto novo na horsku scenu Banjaluke.

Za nešto više od dvije godine postojanja hor je ostvario brojne zapažene nastupe na međunarodnim folklornim festivalima. Na "Teatar festu" 2018. godine nastupali su na poziv Narodnog pozorišta iz Sarajeva u sklopu predstave "Sve se nekako preživi, osim smrti", za koju muziku potpisuje Damir Imamović.

Učestvovali su i u programu povodom obilježavanja Dana Republike Srpske kao i na svečanoj akademiji povodom Dana grada. Na manifestaciji "Dani Vlade Miloševića" izvodili su njegove duhovne kompozicije. Nastupali su kao gosti na koncertima kolega iz drugih sastava i horova, te na brojnim drugim događajima i manifestacijama. Na međunarodnom horskom takmičenju, održanom 12. maja 2019. godine u Bijeljini, osvojili su dvije zlatne medalje u kategorijama duhovna muzika i kamerni horovi.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije