Muzika

Stefan Čeganjac za "Nezavisne": Pokreće nas ljubav prema muzici i nastupu

Stefan Čeganjac za "Nezavisne": Pokreće nas ljubav prema muzici i nastupu
Foto: N.N. | Stefan Čeganjac za "Nezavisne": Pokreće nas ljubav prema muzici i nastupu

​Pjesma "Devojko sa plamenom u očima", koju su izveli "CHEGI & Braća Bluz Bend" na ovogodišnjem takmičenju "Pesma za Evroviziju 2022", u polufinalu muzičkog nadmetanja za srbijnskog predstavnika na "Evroviziji" zauzela je drugu poziciju, dok se u finalu našla na šestom mjestu. Ipak, numera, a i bend koji je izvodi za kratko vrijeme osvojili su simpatije publike.

O iskustvu na prestižnom takmičenju za "Nezavisne" je govorio Stefan Čeganjac, frontmenom grupe "CHEGI & Braća Bluz Bend", te otkrio mnoge zanimljive i nepoznate detalje, prenijevši djelić atmosfere iz bekstejdža, ali i sa same scene.

"Moramo priznati da se sve ovo dogodilo čudnovato. Pre bilo kakvih ideja da bismo mogli da učestvujemo na 'Pesmi za Evroviziju', zakazali smo izdavanje jednog od spotova s novog albuma, igrom slučaja u isto vreme kada su objavljene pesme svih drugih učesnika festivala. Međutim, zbog tehničkih problema morali smo da odgodimo to izdavanje za sedam dana. Nakon tri dana su nas pozvali iz uredništva takmičenja i ponudili da se pojavimo umesto Goce Tržan. Ovo iskustvo je zaista fenomenalno i zahvalni smo publici na podršci. Naime, na osnovu glasova publike u polufinalu smo zauzeli drugu poziciju, a u finalu smo bili šesti", kazao je Čeganjac za "Nezavisne".

"CHEGI & Braća Bluz Bend" čine vrhunski muzičari i svaka pozicija u orkestru izbrušena je do savršenstva, bilo da je riječ o pjevačkoj, ritam ili solo sekciji - Stefan Čeganjac je frontmen benda i doktorand kompozicije na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu, Željko Čeganjac je osnivač benda i diplomirani inženjer elektrotehnike, dok je Dušan Čeganjac šampion svijeta u sviranju klasične i varijete harmonike. Osim njih, u bendu je svoje mjesto našlo još sedam talentovanih i školovanih muzičara.

"Imali smo malo vremena da se spremimo, čak dva meseca manje od ostalih učesnika. Nije mala stvar organizovati stiliste, koreografe, audio-inženjere u kratkom periodu. Na kraju je sve ispalo super, mi smo se zabavili. Teško je preneti utiske, stvarno smo zahvalni na ovoj prilici", kazao je Čeganjac.

Kako navodi, ova pjesma im je posebno draga, jedna od najdražih sa novog albuma, koji će uskoro predstaviti publici.

"Imamo neke kreativne procese koji su se pokazali kao neverovatno uspešni, a koji su pre svega izuzetno zabavni. Pesma je sama po sebi prirodna za pevanje, ali zajedno sa koreografijom nije bilo nimalo lako izvesti sve da izgleda i zvuči kako treba. Na kraju, publika se izjasnila da joj se to dopalo, a i mi smo prezadovoljni", izjavio je Čeganjac.

Muziku "CHEGI & Braća Bluz Benda" teško je svrstati u konkretan žanr, jer imaju mnoštvo različitih uticaja, od latino elemenata, fanka, roka do balkanskih motiva. Kako je Čeganjac objasnio, za njih je stvaranje muzike magičan i tajnovit proces, a što se izvođenja tiče, bilo je bitno samo da publici prenesu energiju ove numere.

"Iskreno, nismo se nadali pobedi, jedina želja je bila ulazak u finale i to nam se ostvarilo. Evo i jedan detalj koji nismo ranije pominjali - nakon Konstraktinog nastupa sedeli smo u Green Roomu i rekli smo joj da će sigurno pobediti. Poruka pesme, koncept, nastup… sve je originalno i privlači pažnju gledalaca, a to je ono što 'Evrovizija' promoviše", istakao je Čeganjac.

Braća Čeganjac u muzici su porodično i od malih nogu, a najpoznatiji su po a capella klipu "Evolucija ExYu muzike", gdje su u nešto više od četiri minuta kroz 22 pjesme predstavili razvoj muzike od šezdesetih godina prošlog vijeka do danas.

"Ono što nas pokreće je ljubav prema muzici i nastupu. Ekipa saradnika je fenomenalna, puno vremena provodimo zajedno, svi su dobri ljudi i imamo put koji sledimo. Zaista volimo to što radimo i baš zbog toga nam ništa nije teško", pojasnio je Čeganjac.

Prema njegovom mišljenju, bend "CHEGI & Braća Bluz Bend" nastao je usljed čudnih okolnosti, a hodnici Muzičke akademije su mjesto gdje su se sreli i tako zauvijek ostali vezani najljepšim muzičkim tonovima i numerama.

"’Kliknuli’ smo i dalje je sve išlo kako treba. Super je ekipa i kada je to slučaj, sve ide od ruke. Inače, nastupamo na privatnim i korporativnim zabavama, koje podrazumevaju zaista obiman i šarolik repertoar, tako da izvodimo sve, od heavy metala, pop-roka, do lepe narodne muzike", dodao je Čeganjac za naš medij.

Skoriji planovi ovog benda uglavnom su u vezi sa nastupima koji ih očekuju u narednom periodu te sa promocijom novog albuma.

"Iskustvo koje smo stekli na ovogodišnjoj 'Pesmi za Evroviziju' zaista je spektakularno. Ne smemo da obećamo, ali iskreno se nadam da ćemo za sledeću godinu stići da pripremimo dobru pesmu", zaključio je Čeganjac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije