SP Qatar 2022.

Muzika

"Zagrebački solisti": Vrhunska muzika treba više da se čuje

"Zagrebački solisti": Vrhunska muzika treba više da se čuje
Foto: Banski dvor/Boris Brezo | "Zagrebački solisti": Vrhunska muzika treba više da se čuje

Koncertom "Zagrebačkih solista", jednog od najboljih evropskih gudačkih orkestara, završen je 4. Internacionalni muzički festival "Jesenja sonata". S tradicijom dugom skoro sedam decenija, "Zagrebački solisti" su održali gotovo 4.000 koncerata na svim kontinentima, u najvećim svjetskim centrima i najslavnijim koncertnim dvoranama.

Na koncertu u Banjaluci u nedjelju veče izveli su kompozicije Kelemana, Mocarta, Šuberta i Bokerinija, pokazavši svu raskoš i bogatstvo jedinstvenog izvođačkog izraza ovog gudačkog ansambla.

"Zagrebačke soliste" čine Sreten Krstić - koncertni majstor, Krunoslav Marić, Đana Kahriman, Davor Filips, Ivan Novinc, Mislav Pavlin - violine, Hrvoje Filips, Marko Otmačić - viole, Smiljan Mrčela, Jasen Čelfi - violončela i Mario Ivelja - kontrabas.

Izvode repertoar koji inače uključuje barokna, klasična, romantična, ali i djela savremene muzike, s posebnom pažnjom usmjerenom na aktuelizaciju ranijih, ali i predstavljanje mlađih generacija domaćih kompozitora. Snimili su više od sedamdeset nosača zvuka, i to za renomirane izdavačke kuće iz Evrope i svijeta.

"Zadnji put 'Zagrebački solisti' u Banjaluci su nastupili 1989. godine i ovo je za nas bio jedan vrlo bitan koncert i povratak u ovaj lijepi grad, u ovu nevjerovatnu dvoranu. Mi smo nastupili u mnogim dvoranama, a ova u Banjaluci je jedna od najboljih u cijelom svijetu. Zaista je veliko iskustvo svirati ovdje i vrijedilo je doći", kazao je violinista Krunoslav Marić.

Festivala kao što je "Jesenja sonata", dodaje on, treba da bude više.

"Vrhunska muzika treba više da se čuje. Mi često imamo mogućnost da sviramo i u drugim gradovima u okruženju. Bili smo nedavno u Beogradu, Sarajevu, Crnoj Gori, Ljubljani i zaista uvijek veseli kada se radi jedan ovako dobar program u našoj sredini. Sve pohvale organizatoru za program ovogodišnjeg festivala", naglasio je Marić.

Kroz svoje četvrto festivalsko izdanje "Jesenja sonata" je već postala tradicionalna i prepoznatljiva kulturna manifestacija, koja će u budućnosti još snažnije stimulisati muzički i kulturni razvoj grada i Republike Srpske, te na radost publike svake godine polovinom oktobra u Banskom dvoru okupljati najznačajnija imena domaće, regionalne i svjetske muzičke scene.

"Pored naše osnovne namjere da i u ovim složenim okolnostima ne prekinemo tradiciju održavanja festivala, nakon pet uspješno realizovanih koncertnih večeri i nastupa eminentnih muzičkih umjetnika iz Austrije, Srbije, Italije, Hrvatske i Republike Srpske, mogli bismo neskromno zaključiti da je iza nas najbolje izdanje 'Jesenje sonate' do sada", kazao je Mladen Matović, direktor Banskog dvora.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije