Pozornica

Banjalučki "Kestenburg" kao Brodvej

Banjalučki "Kestenburg" kao Brodvej
Foto: Aleksandar Čavić | Banjalučki "Kestenburg" kao Brodvej

BANJALUKA - Međunarodni festival studentskih pozorišta "Kestenburg" svečano je otvoren u nedjelju naveče na sceni Banjalučkog studentskog pozorišta koncertom "Brodvej u Banjaluci".

Nastup su maestralno izvele banjalučke umjetnice Đurđa Vukašinović, Maja Manojlović i Tijana Jovanović, a na sceni im se pridružila i beogradska glumica Milena Vasić.

U okviru ovog pozorišnog festivala publici će se u periodu od nedjelje do utorka predstaviti brojni umjetnici regije, te iz Južne Koreje, a čast da zvanično otvori ovogodišnji festival dobio je dvostruki prvak svijeta u džudou Nemanja Majdov, koji se javio video-porukom iz Rusije.

Direktor festivala Aleksandar Pejaković rekao je da je ovogodišnji festival samo najava za peti, jubilarni, koji će biti održan 2023. godine.

"'Kestenburg' je već postao svjetski brend i mislim da smo i mi dio svega toga, iako nas sada ovdje ima pedesetak, idući put će nas biti mnogo više", rekao je Pejaković.

Milena Vasić
Milena Vasić

U takmičarskom programu "Kestenburga" biće odigrane tri studentske predstave. Prva odigrana predstava je "Serbus Evropeikus", izvedena juče od 12 časova, uz igru studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Juče je takođe trebalo da bude izvedena predstava "U plamenu strasti" u izvođenju mladih glumaca sa Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja, dok će "Greta iz Fausta" biti igrana večeras od 20 časova, a izvešće je studenti Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda.

Otvaranju je prisustvovala ministarka porodice, omladine i sporta Sonja Davidović.

"Zadovoljstvo mi je što sam večeras ovdje, posebno što sam u društvu ovih mladih i talentovanih ljudi koji će na festivalu predstaviti svoja djela, iza kojih stoje trud, rad i veliko samoodricanje. Podržavamo mlade ljude, njihov trud, rad i talenat. Ovaj festival je prilika da pokažu šta su radili prethodnih godina", istakla je Davidovićeva.

Van konkurencije biće izvedena predstava "Naša krila" reditelja Si Jong Voa i u produkciji Teatra "Foks" iz Južne Koreje, te dvije komične opere u režiji Vladana Đurkovića "Tako čine sve" i "Služavka gospodarica", a u izvođenju studenata Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda.

"Kestenburg" je kulturna manifestacija koja se već četvrti put održava u Banjaluci, pokrovitelj festivala je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, a organizator Banjalučko studentsko pozorište. Na zatvaranju festivala, u utorak u 20 časova, biće odigrana predstava "Šećer je sitan, osim kad je kocka", u produkciji Teatra na brdu iz Beograda, a u režiji Nikole Kolje Pejakovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije