Pozornica

Bogat program u bh. teatrima: Septembar u duhu pozorišnih festivala

Bogat program u bh. teatrima: Septembar u duhu pozorišnih festivala
Foto: N.N. | Bogat program u bh. teatrima: Septembar u duhu pozorišnih festivala

Uspješno održavanje festivala širom Bosne i Hercegovine nastavlja se i u septembru, a ovaj posljednji topliji mjesec u godini ljubiteljima pozorišne umjetnosti donosi brojne festivale vrijedne pažnje, među kojima svakako izdvajamo 46. Mostarski teatarski festival - Festival autorske poetike, Internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva "Juventafest" u Pozorištu mladih Sarajevo, te 20. Festival bosanskohercegovačke drame "Zenica 2021" u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

Na Festivalu autorske poetike u Mostaru, koji je trebalo da počne u petak naveče, biće prikazano sedam predstava koje konkurišu za pet festivalskih nagrada, i to četiri ravnopravne nagrade "Mravac" za umjetnički stav u bilo kojem elementu umjetnosti teatra, te nagradu za najbolju dramaturgiju koja od ove godine nosi ime po preminuloj dugogodišnjoj dramaturginji, saradnici Mostarskog teatra mladih Ljubici Ostojić. Direkcija festivala prvi put ove godine dodijeliće i nagradu za umjetničku hrabrost. Na otvaranju festivala, koji će trajati do ponedjeljka, 13. septembra, publika će moći da pogleda predstavu domaćina "Pusta zemlja", urađenu po čuvenoj istoimenoj poemi T.S. Eliota. "Pusta zemlja" je duga poema koja je široko priznata kao jedna od najpoznatijih poema 20. vijeka i najznačajnije djelo moderne poezije, a objavljena je 1922. godine.

"Festival će ove godine biti u nešto skromnijem izdanju zbog nezavidne finansijske situacije, jer postojanje Mostarskog teatra mladih (eMTeeM) i dalje je ignorisano od struktura vlasti u Mostaru", navode iz eMTeeM-a.

Predstavom "Mali Agaton" Dis pozorišta mladih iz Banjaluke u četvrtak je u Pozorištu mladih Sarajevo otvoren ovogodišnji Internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva "Juventafest".

"Program festivala sadrži pet predstava iz Bosne i Hercegovine i regije. Jedinstvena je ideja da se svi učesnici festivala druže i ruše predrasude, što je možda najljepše od svega. Tu kreativnost nude jedni drugima i uvijek je refleksija svega što se dešava na festivalu pozitivna", izjavila je Jasna Diklić, direktorica ovog festivala.

Publika će imati priliku da pogleda predstave koje odlikuju emotivne i inspirativne priče o buntu mladih te energičnoj scenskoj igri mladih.

Deveti "Juventafest" trajaće do 12. septembra u Centru kulture i mladih opštine Centar i Pozorištu mladih Sarajevo. Biće dodijeljene dvije nagrade: Gran pri i specijalna nagrada žirija.

Ljubitelji Festivala bosanskohercegovačke drame "Zenica 2021" uživaće i ove godine uz dobro odabran program od 12. do 20. septembra. Prema riječima direktora festivala Miroljuba Mijatovića, priređeno je čak 20 programa, od čega je osam predstava u okviru takmičarskog programa, jedna predstava u okviru pratećeg programa, koja će biti izvedena u čast nagrađenih, i 11 ostalih sadržaja pratećeg programa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije