Pozornica

Damir Kustura o duo drami "Lutka": Publika neka presudi kakav je život s androidom

Damir Kustura o duo drami "Lutka": Publika neka presudi kakav je život s androidom
Foto: Dženat Dreković | Damir Kustura o duo drami "Lutka": Publika neka presudi kakav je život s androidom

Damir Kustura je bosanskohercegovački glumac koji će zajedno sa koleginicom Belmom Lizde Kurt u Pozorištu mladih Sarajevo sutra s početkom u 20 časova izvesti predstavu "Lutka", a upravo o procesu rada na ovoj duo drami, o saradnji sa rediteljem i koleginicom govorio je za "Nezavisne".

"Rad na predstavi je trajao dugo. Naime, u periodu pandemije virusa korona smo počeli raditi i radili smo s obzirom na to da nas je samo dvoje na sceni i reditelj u gledalištu. Ali usljed zatvaranja i divljanja pandemije imali smo potpune obustave rada. Tako su zapravo te obustave obilježile proces rada na ovoj predstavi", kaže Kustura.

Predstava je rađena po tekstu Mire Gavrana i u režiji Adisa Bakrača, a Kustura objašnjava da se ekipa nije dala omesti uprkos svemu.

"Htjeli smo imati gotovu, dobru predstavu kada se pozorište otvori, htjeli smo našoj publici ponuditi nešto novo što će ih razveseliti, nasmijati, ali i nagnati na neka preispitivanja. Predstavu je režirao naš kućni reditelj Adis Bakrač. Ja sam radio s njim sve njegove predstave koje je postavljao u Pozorištu mladih Sarajevo, tako da smo bili navikli jedan na drugoga", naveo je glumac.

Foto: Dženat Dreković
Foto: Dženat Dreković

Predstava "Lutka" premijerno je izvedena u prošloj teatarskoj sezoni.

"To je već uigrana predstava koja je osjetila publiku. Reakcije na predstavu, na partnersku igru su fenomenalne. Imam čast da igram sa sjajnom Belmom Lizde Kurt i taj sat i deset minuta koliko dijelimo scenski prostor je za mene zaista svaki put praznik", priča Kustura. Glumac se osvrće i na samu radnju komada.

"Četrdesetogodišnjak, samac, dobija na testno korištenje najsavremeniju ženu-lutku (androida), u pitanju je najsofisticiranija tehnologija, misleći da će s lutkom biti mnogo lakši život nego s običnom ženom. Šta se dešava kada lutka počne postavljati najprostija pitanja i stvari spusti na osnovni nivo spoznaje oslobođen emocija? Kada se sve vrati na 'tvorničke postavke'? Ostavljam otvorena ova pitanja da zagolicam publiku da dođe i uživa u našoj predstavi", istakao je Kustura.

Foto: Dženat Dreković
Foto: Dženat Dreković

Osvrnuo se i na težinu posla zvanog duo drama.

"Kad je samo dvoje glumaca na sceni onda nemate pauzu, ništa ne može bez vas. U svakoj ste sceni. Dok kad se rade veće predstave ima odmora, dok kolege rade na sceni može se malo ćaskati, odmoriti, popiti kafa (smijeh). Ovako 'nema odmora dok traje obnova'", priča Kustura, dodajući da je ovo prva duo drama njegove karijere.

To, kako dalje kaže, iziskuje veliku odgovornost.

"Vi ste motor i pokretač i ako bilo šta nije u redu - do vas je i treba raditi na tome. Posebna je zbog partnerske igre s Belmom, to sam već pomenuo. Lijepo je kad radite s nekim s kim se igrate, nadigravate, uživate radeći i na kraju od koga možete i učiti", zaključuje Kustura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije