Pozornica

Dragana Purković Macan: Cilj PAF-a stvaranje novih umjetničkih vrijednosti

Dragana Purković Macan: Cilj PAF-a stvaranje novih umjetničkih vrijednosti
Foto: Janja Bijelić | Dragana Purković Macan: Cilj PAF-a stvaranje novih umjetničkih vrijednosti

BANJALUKA - Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci (AUBL) od 4. do 6. juna 2022. godine organizovaće prvi put Pozorišni akademski festival (PAF). Festival je osmišljen sa idejom da na jednom mjestu okupi studente dramskih umjetnosti akademija i fakulteta iz regiona, a ovim povodom razgovarali smo sa Draganom Purković Macan, dekanesom AUBL.

"Potreba za ovakvim festivalom postoji odavno budući da u Republici Srpskoj nemamo festival koji okuplja studente dramskih umjetnosti. Cilj je da se mladim umjetnicima pruži prilika za razmjenu znanja, iskustava i vještina, kao i stvaranje novih umjetničkih vrijednosti, te da promovišemo mlade pozorišne umjetnike, buduće profesionalne glumce, pozorišne reditelje, producente i ostale umjetnike koji učestvuju u stvaranju pozorišne predstave", rekla je Purković Macanova za "Nezavisne".

U okviru glavnog programa festivala, koji je takmičarskog karaktera, poštovaoci pozorišne umjetnosti imaće priliku da na Ljetnoj sceni Akademije umjetnosti pogledaju studentske predstave zemalja učesnica.

"Rok za prijavu predstava bio  je 31. mart i dobili smo prijave sa vodećih fakulteta i akademija dramskih umjetnosti iz regiona. Selekcija će biti objavljena u prvoj polovini aprila. Planiramo da ugostimo pet predstava, a šesta predstava će biti sa naše akademije. Po prijavama koje smo dobili do sada, naša procjena je da ćemo imati veoma ozbiljnu selekciju", kazala je Purković Macanova.

Pored takmičarskog programa, u sklopu festivala održaće se i niz radionica, tokom kojih će studenti dramskih umjetnosti imati priliku da uče od iskusnijih kolega, eminentnih profesionalaca iz oblasti pozorišne umjetnosti, diskutuju, razmjenjuju ideje, te steknu nova znanja o aktuelnim tokovima u savremenoj pozorišnoj praksi.

"Planirali smo da dodijelimo nagradu za najbolju predstavu i najbolju žensku i mušku ulogu. Tročlani žiri će biti sastavljen od najboljih glumaca Republike Srpske koji su bivši studenti Akademije umjetnosti, a njihova imena ćemo objaviti nakon objave selekcije", pojasnila je Purković Macanova za naš medij.

Kako kaže, izuzetno je važno da imamo ovakav festival, jer sve ozbiljne akademije održavaju ovakve festivale.

"Njegov karakter je edukativan za sve učesnike jer će imati priliku da pogledaju najbolje predstave koje nastaju u nastavnom procesu, a mladi umjetnici će imati priliku da se upoznaju i razmijene iskustva. Planirano je da svi gosti borave četiri dana u Banjaluci kako bi gledali sve predstave i učestvovali u svim radionicama. Ovo je jedan vid promocije Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, ali i Republike Srpske", objasnila je dekanesa AUBL.

U organizaciju festivala su uključeni profesori i asistenti Studijskog programa dramskih umjetnosti, a prema njenim riječima, najveći dio posla do sada su uradile asistentkinje Sonja Đurić i Jelena Jandrić.

"Studenti su već ponudili svoju pomoć u samoj realizaciji, ali to nam tek predstoji, znamo da će biti dosta posla jer očekujemo dolazak oko 60 studenata i profesora. Veliku podršku imamo od strane rukovodstva Univerziteta u Banjaluci, Narodnog pozorišta Republike Srpske i Gradskog pozorišta 'Jazavac', koji će nam biti partneri", naglasila je Purković Macanova.

Planova za što uspješniji rad u budućnosti Akademije umjetnosti u Banjaluci, kako kaže, ima mnogo, a jedan po jedan ulaze u realizaciju.

"Pored Pozorišnog akademskog festivala, planiramo još dosta umjetničkih aktivnosti. Prva aktivnost koja predstoji su 'Dani Vlade S. Miloševića', u julu ljetna škola u partnerstvu sa Univerzitetom umetnosti iz Beograda, godišnja izložba, zatim projekat 'Interakcija', takođe sa kolegama sa Fakulteta likovnih umetnosti iz Beograda. Ono što nam je primarno je nastavni proces koji mora biti na najvećem mogućem nivou i predstojeći upis nove generacije studenata", zaključila je Purković Macanova.

Sljedeće godine Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci proslavlja veliki jubilej, 25 godina od osnivanja, a svi studenti i zaposleni obilježiće ga izdavanjem monografije, tačnije izložbom djela profesora, koja je planirana za januar 2023. godine u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, ali i nizom drugih aktivnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije