Pozornica

Drugo veče "Zapleta": "Aplikacija Voland" rolerkoster emocija i informacija

Drugo veče "Zapleta": "Aplikacija Voland" rolerkoster emocija i informacija
Foto: Aleksandar Čavić | Drugo veče "Zapleta": "Aplikacija Voland" rolerkoster emocija i informacija

BANJALUKA - Drugo veče 13. Međunarodnog festivala "Zaplet" u Gradskom pozorištu "Jazavac" obilježilo je u utorak naveče izvođenje predstave "Aplikacija Voland" u režiji Kokana Mladenovića, a u izvedbi Centra za kulturu Tivat/Šabačkog pozorišta, te razgovor sa banjalučkom glumicom Nikolinom Friganović.

Predstava tokom koje telefoni publike ostaju uključeni, a četiri glumca predstavljena kroz likove Đavola, Anđela, Čovjeka i Sujete, za samo sat i po vremena igre publici otvaraju potpuno nove vidike, navela je prepunu salu Gradskog pozorišta "Jazavac" na razmišljanje i glasne reakcije.

Prema mišljenju mnogih, nesvakidašnja predstava, sa dozom konfuznosti na samom početku, otkriva ono najskrivenije u glavama i pametnim telefonima prisutnih, a sa samo jednim pogrešnim klikom ili nepažljivim čitanjem cijela predstava dobija jedan potpuno novi ton, dok se oni najskriveniji detalji ljudskih života vrlo lako mogu naći na platnu pred svima.

Tokom predstave interakcija publike je neizostavna, gledaoci svojevoljno pristaju na pravila igre koja postavljaju glumci, emocije su pomiješane, stid, strah, uzbuđenost i smijeh se smjenjuju, a ono najvažnije - koliko god da se trudimo da izbrišemo nešto iz naših života što smo u nekom trenutku zabilježili svojim telefonom, ipak ostaje zauvijek tu. Izbrisano nikad nije potpuno izbrisano, svijet tehnologije je sve moćniji, našim informacijama se trguje na mnogo ozbiljniji način od ove predstave, a, ipak, zabrinutih lica u publici bilo je na pretek.

Nametnutu igru u kojoj se publici čini da sami biraju dalji tok predstave, ili možda života, odličnim glumačkim umijećem prikazali su Kristina Pajkić, Aleksandar Jovanović, Jelena Ilić i Miloš Vojnović.

Predstava je ispraćena ovacijama, a titula najboljeg glumca večeri otišla je u ruke umjetnika Aleksandra Jovanovića, koji je banjalučkoj publici na beskrajno zanimljiv način prikazao ono što je neizostavan dio svakog čovjeka - Sujetu. Tokom okruglog stola glumci su još jednom iskoristili priliku da objasne dobre i loše strane interneta, udijele nekoliko savjeta, te prokomentarišu sam proces rada.

"Rad sa Kokanom je živa vatra, posebno ako imate čvrst i jak karakter kao i on. Proces je, s obzirom na pandemiju, bio jako naporan i dugačak. Ovo je zapravo naše četvrto izvođenje. Kao što vidite, struktura je jako komplikovana i mi prvi put radimo multimedijalan projekat koji uključuje publiku podjednakom snagom kao i angažman glumaca", rekla je glumica Jelena Ilić.

Aleksandar Jovanović pojasnio je kako im je uvijek zanimljiva reakcija publike.

"Na primer, publika je večeras bila blagonaklona. Dešavalo se da publika bude jako ljuta, da napuste salu. Ono što je zanimljivo kod Kokana jeste to što je jako hrabar i kada mislite da ne može dalje, on dođe sa nečim boljim. Mi svakim igranjem pokušavamo da nadogradimo predstavu i moram da kažem - sve je jako neizvesno, jer mi svi, na neki način, zavisimo od tog trenutka i publike. Desi se ponekad da nam padne sistem, ne možemo, recimo, da uzmemo fotografije, a treba da nastavimo igru iako nemamo ništa. Koliko je vama rolerkoster, verujte - i nama je, jer ne znamo šta može da se desi", kazao je Jovanović.

Kraj večeri obilježio je razgovor sa banjalučkom glumicom Nikolinom Friganović, koja je publici govorila o svom životnom putu, konačnoj odluci da je gluma njen životni poziv, školovanju, tremi i radu na projektima. Kako je istakla, u svaki novi projekat ulazi čista i od nule uči sve da radi, a ono što je bilo interesantno jeste to što je posebno naglasila da uvijek, bez obzira na broj godina provedenih na sceni,  ima tremu kad treba da izađe pred publiku. Kada te treme više ne bude bilo, onda će znati da je došao njen kraj u ovom poslu, rekla je između ostalog Friganovićeva.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije