Pozornica

Festival "Mess": Spektakularni "Moby Dick" na ulicama Sarajeva

Festival "Mess": Spektakularni "Moby Dick" na ulicama Sarajeva
Foto: N.N. | Festival "Mess": Spektakularni "Moby Dick" na ulicama Sarajeva

SARAJEVO - Italijanska predstava "Moby Dick", u režiji Stefana Tea i produkciji "Teatra dei Venti", u subotu, 4. septembra, u 18 časova na Trgu Susan Sontag u Sarajevu najaviće 61. Internacionalni teatarski festival "Mess", koji će se ove godine održati od 1. do 7. oktobra pod generalnim sponzorstvom kompanije "Visa".

Poštujući epidemiološke mjere i preporuke Kriznog štaba, broj publike za ovaj spektakl je ograničen. Svi ljubitelji uličnog teatra će besplatne ulaznice za ovu predstavu moći preuzeti u direkciji Festivala "Mess" u četvrtak 2. i petak 3. septembra u terminu od 11 do 15 časova.

"Veoma smo uzbuđeni pred susret sa publikom festivala nakon pune dvije godine. Ovim uličnim teatarskim spektaklom želimo pokazati da umjetnost i teatar pripadaju svima, a u ovim pandemijskim danima ulični teatar je dobar način da festival približimo svima ukazujući na potrebu društva za umjetnošću. "'Teatro dei Venti' dolazi sa velikom predstavom napravljenom po jednom od najznačajnijih djela američke i svjetske književnosti, a koja između ostalog tematizira odnos između čovjeka i prirode", istakao je Nihad Kreševljaković, direktor Festivala "Mess".

Kako je istakao, italijanska produkcija je prava prilika za susret sa publikom jer upravo italijanski teatar baštini tradiciju performansa na trgovima uz neposredni kontakt sa ljudima svih profesija, uzrasta i interesovanja, te su istinski virtuozi u svojim izvedbama.

"Moby Dick" je posljednja produkcija "Teatra dei Venti" koja sažima sve ono na čemu ova kompanija temelji svoj rad - to je prikaz teatarske utopije u urbanom okruženju i u dodiru sa zajednicom.

Duboki, drevni glas odzvanja iz daljine: dvadeset mornara, dvadeset ljudi, dvadeset duša udara u veliku drvenu burad na kolima koja se kreću; ta su burad prazna i pohlepno odzvanjaju čekajući da ih ispuni ulješurina mast. Publika posmatra dolazak kola koja se ubrzo pretvaraju u scenu koja postaje pomahnitalo brodogradilište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije