Pozornica

Grupa "Alice in WonderBand" nastupa na festivalu "Dis teatra"

Grupa "Alice in WonderBand" nastupa na festivalu "Dis teatra"
Foto: N.N. | Grupa "Alice in WonderBand" nastupa na festivalu "Dis teatra"

U sklopu jedanaestog izdanja "Aplauz festa", od ove godine "Keza festa", koji se tradicionalno održava u organizaciji "Dis teatra", 23. marta, s početkom u 20 časova, banjalučkoj publici prvi put će se predstaviti srbijanska grupa "Alice in WonderBand".

Inače, "Aplauz fest" je, kako organizatori kažu, festival optimizma i od ove godine će ponijeti ime po Vladimiru Keziću Kezi, koji je stradao šest dana prije kraja rata u 23 godini u plavoj uniformi, a koji je u to vrijeme igrao ulogu Pilota u predstavi "Mali Princ", prvoj predstavi "Dis teatra".

Novi "Keza fest", koji će biti održan od 20. do 28. marta, okupiće zanimljive predstave i glumačke trupe iz Slovenije, Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine, a obuhvataće i dva koncerta. Sve produkcije su radili profesionalci, a značajan doprinos će imati i predstava rađena sa djecom sa Daunovim sindromom i djecom koja stvaraju iz invalidskih kolica. Predstave se igraju u prostorijama "Dis teatra", tačnije u Domu omladine u Banjaluci, koje ove godine ujedno obilježava 30 godina rada. Ovo 11. izdanje festivala je ustanovljeno u čast Svjetskog dana pozorišta i svih ovih godina je donosilo novi dah savremene pozorišne estetike.

"'Alice in WonderBand' koriste tijela kao instrument i uz originalnu koreografiju i članovi grupe energijom kojom plijene, gotovo alhemijskim postupkom, poznato tradicionalno pretvaraju u novo. Sve vrijeme drže pažnju publike i stvaraju događaj za dugo pamćenje. Repertoar koji izvode, pjesme Balkana i šireg okruženja su mahom poznate širem krugu slušalaca, ali način izvođenja, interpretacija i energija su jedinstveni", navodi se u saopštenju.

Kako je naglašeno, izvodiće numere iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Bosne, Bugarske, Rumunije, Albanije i Mađarske.

"Kroz melodije, ritmove i tekstove, ove pjesme opisuju karakterističan svijet i kulturu koju dijelimo, ne samo geografski, već emotivno i istorijski. Ljubav je zajednički imenitelj svih pjesama sa ovih prostora te su ljubav i zajedništvo osnovne emocije koje dijelimo sa vama tokom koncerta", navedeno je u saopštenju.

"Alice in WonderBand" je nastao 1998. godine na Fruškoj gori, a od tada je plodove kreativnog rada proširio na čitav region. Jedini su u ovom dijelu Evrope koji se bave vrlo specifičnom vrstom scenske umjetnosti - spojem muzike, pozorišta, plesa i akrobatike kroz posebnu vještinu tjelesnih perkusija. Učili su od svjetski poznatih tjelesnih perkusionista, a navodi se da je ova grupa zapravo životni projekat čije jezgro čine muzičari Ana Vrbaški i Marko Dinjaški, koji su već 24 godine partneri kako na sceni tako i u životu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije