Pozornica

Isidora Bjelica: Žene očekuju princa, a nakon udaje dobiju haos

Isidora Bjelica: Žene očekuju princa, a nakon udaje dobiju haos
Foto: Vladimir Stojaković | Isidora Bjelica: Žene očekuju princa, a nakon udaje dobiju haos

BANJALUKA - Predstavom "Šta ostaje posle zanosa", koja je pred banjalučkom publikom premijerno izvedena u subotu naveče u prepunom Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci, Isidora Bjelica, popularna srpska spiseteljica, prikazala je turbulentnu priču o ljubavi i srušila brojne bajke u koje vjerujemo.

Ovaj komad, za koji Bjelica potpisuje i tekst i režiju, inspirisan je životom kraljice Natalije Obrenović, o kojoj je Bjelica pisala u svojoj bestseler knjizi "Kraljice serbske".

"Predstava je malo šokantna jer ruši one bajke koje smo mi gledali, a kraljica Natalija, kao i mnoge od nas žena, je žrtva bajki. Očekivala je princa, a nakon udaje dobila je haos. Ideja predstave pokušava da sagleda na koji način sve negativno možemo da preobratimo u nešto što će u nama podići svest i učiniti da budemo osobe ispunjene ljubavlju", rekla je Bjelica.

Ova popularna spisateljica uvijek voli da se malo bavi kontroverzama, a ovaj put nije dopustila da podlegne cenzuri.

"Obično se istorija cenzuriše i prepravlja. Moja želja u ovoj predstavi bila je da pokažem jednu pravu žensku priču i sudbinu koja je neverovatno aktuelna. Prvih sedam godina posle mog diplomiranja i magistriranja dramaturgije i režije stalno sam puštala druge da režiraju, što je bila katastrofa. Stalno su mi cenzurisali tekstove. Zbog toga sam odlučila da mene više niko neće cenzurisati i tako je i krenuo moj uspeh u pozorištu", dodala je ona.

Nakon odgledane predstave, brojna publika došla je do nekih informacija koje nije znala o jednoj veoma zanimljivoj dinastiji u Srbiji.

"Većina naših istorijskih predstavljanja likova prikazuju ljude kao beskrajno dosadne ili se prave neka sterilna prikazanja ličnosti. Moja dubinska ideja bila je da kroz tu neverovatno turbulentnu priču ljudi dobiju odgovore šta raditi kada te muž vara, šta raditi kada moraš da se boriš za dete, kada trpiš neku vrstu mobinga, kako podneti bilo kakvu vrstu represije? O tome se priča u predstavi, a Natalija Obrenović je kao Ledi Di", dodala je Bjelica.

Neposredno prije predstave ova popularna srpska spisateljica održala je književno veče i razgovor s publikom, te najavila izlazak novog romana pod nazivom "Škola za anđele".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije