Pozornica

Mladim glumcima Dramskog studija "Daske" nagrada podstrek za napredak

Mladim glumcima Dramskog studija "Daske" nagrada podstrek za napredak
Foto: N.N. | Mladim glumcima Dramskog studija "Daske" nagrada podstrek za napredak

LAKTAŠI - Dramski studio "Daske" iz Laktaša već godinama unazad ima uspješan festivalski život, a ovaj put su predstavom "Au, što je to dobar poso", po ocjeni stručnog žirija, ponijeli titulu za najbolju predstavu na 20. festivalu omladinskih pozorišta Republike Srpske u Višegradu.

Ognjen Todorović, glumac i mentor Dramskog studija "Daske", govorio je za "Nezavisne" o utiscima i nagradama koje su donijeli sa ovog festivala, posebno ističući činjenicu da se nakon loših vremena koja su bila svakodnevica, kulturni život polako počeo vraćati u gradove, a pozorište među publiku.

"Tome u prilog ide i 20. Festival omladinskih pozorišta Republike Srpske koji je održan u Višegradu. Učestvovanje na ovom festivalu za nas je bilo od izuzetnog značaja s obzirom na to da smo kući ponijeli nagradu za najbolju predstavu festivala i nagradu za najbolju žensku ulogu, koja je pripala našoj glumici Anđeli Popadić za rolu u predstavi 'Au, što je to dobar poso'", izjavio je Todorović.

Pomenuta predstava takođe je imala premijeru na 16. Internacionalnom festivalu amaterskog teatra "Laktaši 2021" i od tada je izvedena već šest puta na festivalima i revijama u Republici Srpskoj i Srbiji.

"Utisci sa festivala su sjajni, uživali smo u druženju sa kolegama i prijateljima u prelijepom Andrićgradu, razmijenili iskustva, stekli nove kontakte i zakazali druženje za narednu godinu i novu pozorišnu sezonu. Titula sama od sebe predstavlja veliku obavezu i zadatak da u narednom periodu napredujemo i nadmašimo vlastita, ali i očekivanja publike koja nas prati", pojasnio je Todorović.

Kako kaže, Dramski studio "Daske" na svom repertoaru ima mnoštvo predstava, a jedna od njih će imati sutra naveče svoju prvu reprizu u velikoj sali Centra za kulturu i obrazovanje u Laktašima. Predstava "Samo da vam kažem" je projekat koji je nestao kao ideja samih glumaca i članova ovog dramskog studija.

"Kompletan projekat, od teksta, režije, izbora muzike, da kostima, uradio sam uz pomoć mojih glumaca iz pozorišta, tako da bih mogao da kažem da je ovo naš zajednički projekat. Predstava je imala svoju premijeru u junu na 16. Internacionalnom festivalu amaterskog teatra u Laktašima, u revijalnom dijelu programa, a naišla je na veliki uspjeh i dobre reakcije publike", kazao je Todorović.

Todorović je objasnio da je u pitanju mlađa grupa pozorišta te da su se trudili da ne robuju nikakvim dramskim formama i tekstovima, nego da iskoriste potencijale njih samih, ideje, ali i probleme kojima smo svakodnevno okruženi u društvu, školi, porodici, poslu.

"Ono što ovu predstavu čini jedinstvenom jeste duhovit i domišljat tekst, glumačka igra, lične ispovijesti i dinamična alternacija likova na sceni. Koliko su zaista mladi ljudi odgovorni za vlastite postupke, koliko njihovu sudbinu kroje obrazovne ustanove, na koji se način oduprijeti sistemu i glasno stati iza svojih stavova, samo su neka od pitanja", istakao je Todorović.

Nakon prve reprize u Laktašima, u utorak, 2. novembra, samo nekoliko dana kasnije, 5. novembra, očekuje ih gostovanje u KSC Pale, gdje će upriličiti igranje za paljanske srednjoškolce.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije