Pozornica

Nadežda Kostić: Moskva je spojila moje roditelje, pa mi igranje tamo mnogo znači

Nadežda Kostić: Moskva je spojila moje roditelje, pa mi igranje tamo mnogo znači
Foto: BSP/Aleksandar Čavić | Nadežda Kostić: Moskva je spojila moje roditelje, pa mi igranje tamo mnogo znači

BANJALUKA - Meni, kao mladoj glumici, ovo je izuzetno važna stvar, smatram ovo zaista velikim uspehom, jer odigrati predstavu na festivalu takvog kalibra, u konkurenciji sa najvećim imenima iz sveta pozorišta i filma je prilika koja se retko pruža, kazala je Nadežda Kostić, mlada glumica, čija će diplomska predstava "Nakon predstave" biti izvedena u okviru festivala "Zlatni vitez" u glavnom gradu Rusije Moskvi.

Ovo je i još jedna prilika da se Banjalučko studentsko pozorište (BSP) predstavi ruskoj publici, a komad "Nakon predstave" biće igran 24. novembra na sceni Ruske akademije dramskih umjetnosti.

Poziv za diplomsku predstavu Kostićeve "Nakon predstave", autora Zorana Kostića i u režiji Jelene Trepetove Kostić, potpisao je lično glumac i reditelj Nikolaj Burljajev, direktor festivala "Zlatni vitez", koji je ujedno i prvi zamjenik predsjednika Nacionalnog savjeta za kulturu i član Patrijaršijskog savjeta za kulturu. Delegaciju Studentskog pozorišta u Moskvi predvodiće pozorišni režiser Aleksandar Pejaković kao direktor festivala "Kestenburg" i predsjednik Skupštine Banjalučkog studentskog pozorišta, koji će, pored učešća na na ovom ruskom prestižnom festivalu, posjetiti i Predstavništvo Republike Srpske u Rusiji.

"Nakon uspješnog učešća na festivalu 'Zlatni vitez' 2017. godine i kongresu međunarodne pozorišne asocijacije 2018. godine kao i posjete 'Moskovskom klubu za podršku i razvoj' 2019. godine, ovo je već četvrta posjeta predstavnika uprave Banjalučkog studentskog pozorišta Moskvi, što upućuje na jasnu opredijeljenost BSP-a ka jačem okupljanju studenata Srpske i Rusije", rekao je Pejaković.

Kako kaže, nastupiti na sceni Ruske akademije dramskih umjetnosti u Moskvi, koja je sagrađena početkom dvadesetog vijeka i starija je od svih pozorišni institucija u Banjaluci, velika je čast za sve.

"Ovo nije strateški bitno samo za Banjalučko studentsko pozorište, već i za Univerzitet u Banjaluci, jer se predstavljamo diplomskom predstavom mlade glumice Nadežde Kostić rađenom u okviru nastavnog procesa na Akademiji umjetnosti u Banjaluci", pojasnio je Pejaković.

Moto festivala je "Za visoke moralne ideale, za uzvišenje ljudske duše", a cilj je da se gledaocima prikažu najbolje predstave sa ruskog i slovenskog prostora.

"Za mene je ova predstava posebno draga i značajna. Ovaj put se poklopilo tako da svoju diplomsku predstavu odigram na daskama najstarije ruske umetničke akademije GITIS, koju je ujedno završila moja majka, u Moskvi, koja mi je druga kuća, na festivalu 'Zlatni vitez', koji je još davne 1992. godine spojio sudbine mojih roditelja. Tako da mi je ovaj odlazak u Rusiju posebno značajan", kaže Kostićeva.

Kako je naglasila, ovo je svakako potvrda da su napravili dobru i kvalitetnu predstavu, a za kratko vrijeme imali su priliku da je izvedu na raznim manifestacijama u regionu. Ipak, ovom izvedbom "Nakon predstave" zvanično započinje svoj festivalski život.

"Nadam se da će i rusku publiku tema predstave ganuti koliko i srpsku publiku, koja je imala priliku da je pogleda. A one koji još nisu stigli da je pogledaju pozivam na reprizu predstave 'Nakon predstave' u Banjalučko studentsko pozorište, 26. oktobra, sa početkom u 20.30", rekla je Kostićeva.

Najbolje predstave i glumci festivala "Zlatni vitez" biće nagrađeni na zatvaranju 3. decembra u koncertnoj dvorani Hrama Hrista Spasitelja u Rusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije