Pozornica

Predstava Dječijeg pozorišta RS oduševila Hercegovce

Predstava Dječijeg pozorišta RS oduševila Hercegovce
Foto: Dječije pozorište Republike Srpske | Predstava Dječijeg pozorišta RS koja je oduševila Hercegovce

BANJALUKA, MOSTAR - Predstava "Vuk sa mirisom bobica" Dječijeg pozorišta Republike Srpske (DP RS) donijela je u Banjaluku dvije vrijedne nagrade sa Prvog međunarodnog festivala lutkarske umjetnosti "Flum", koji je nedavno održan u Mostaru.

Riječ je o nagradi za najboljeg glumca festivala, koja je pripala članici ansambla DP RS Zorani Šuman, te nagradi za najbolju originalnu scensku muziku, koja je pripala Marku Lucijanu Hrašćanecu.

Prema riječima Ljiljane Labović Marinković, direktorice DP RS, značajno je što se i banjalučko pozorište našlo na daskama ovog festivala, a ipak najznačajnije je što je predstava ispraćena najvećim ovacijama i emocijama prepune pozorišne sale scene "Herceg Stjepan Kosača".

"Od sedam nagrada, DP RS i predstava 'Vuk sa mirisom bobica' su donijeli u Banjaluku dvije nagrade, a čak pet teatara je otišlo iz Mostara bez priznanja. Dakle, u toj nekoj matematičkoj postavci ovoga što smo mi postigli u Mostaru, ja posebno želim da iskažem svoje zadovoljstvo da je Zorana Šuman dobila nagradu, jer je njena vučica i to sve što Šumanova radi u predstavi, zaista zaslužilo pažnju publike i žirija. Apsolutno najavljujem da će ova predstava, uz našu Zoranu i cijeli tim, tek na festivalima da dokažu koliko je dobra, važna i koliko ona jeste festivalska", rekla je Labović Marinkovićeva za "Nezavisne".

Kako kaže, predstava ima jako zahtjevnu scenografiju, te su članovi DP RS čak 12 časova bez prestanka postavljali i konstruisali izgled scene u Mostaru za potrebe izvođenja predstave.

"Potrudili smo se da sve izgleda kao i inače, kada smo u Banjaluci. Sportski rečeno, uvijek je lakše igrati velike utakmice na domaćem terenu, ali sve izazove smo uspješno savladali, kao što se vidi u ostvarenim rezultatima. Naravno, uz igru Šumanove i cijelog tima je sve izgledalo briljantno, te smo još jednom dokazali koliko u stvari dobro zajedno funkcionišemo. Njena nagrada je nagrada svih nas", izjavila je Labović Marinkovićeva.

Dodala je da je muzika u predstavi dobila posebno priznanje, što im takođe mnogo znači, a srećna je jer je žiri prepoznao cijeli značaj i trud.

"Ton koji je obojio cijelu predstavu, njen karakter, naišao je takođe na svoje priznanje. Prosto, svako ko je odgledao predstavu zna da ta sjajna muzika i zvuk ne mogu nikako da se odvoje od ovog djela. Mostarska dvorana je bila prepuna, a ono što me je oduševilo jeste skandiranje publike. Doživjeti takvo nešto je posebno iskustvo. Ovim se još jednom pokazalo koliko pozorište ruši sve granice i spaja ljude. Banjalučka predstava je oduševila Hercegovce i to je najbitnije", pojasnila je Labović Marinkovićeva.

Nagrađena glumica Zorana Šuman kazala je za "Nezavisne" koliko joj zapravo znači ova nagrada.

"Prvenstveno, glumci su skloni sumnji i stalnom preispitivanju sebe, da li je njihovo stvaranje dobro i uvjerljivo. Ta sumnja je dobra, često ona nas tjera da dajemo najviše od sebe. Ova nagrada bila bi neka vrsta ohrabrenja i potvrde da sam bila na dobrom putu ka što uvjerljivijem stvaralaštvu, da je određena poruka koju nosi lik i sama predstava ispričana jasno", objasnila je Šumanova.

Šumanova je dodala da bi prije rekla da je ova nagrada osvjetljenje njoj lično, neka vrsta fenjera na putu kojim ide.

"Uloga zahtijeva jednaku fizičku i  emotivnu interpretaciju, iznova i iznova, samim time za mene je ona izazovnija za svako novo igranje", zaključila je Šumanova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije