Pozornica

Preminuo glumac Danilo Deni Popržen

Preminuo glumac Danilo Deni Popržen
Foto: N.N. | Preminuo glumac Danilo Deni Popržen

BANJALUKA - Legendarni banjalučki glumac Danilo - Deni Popržen preminuo je u petak u 85. godini u Banjaluci. Bio je prepoznatljivo lice Narodnog pozorišta Republike Srpske, ali i Banjaluke.

Kolege glumci se opraštaju od legendarnog boema našeg glumišta, a mnogi se prisjećaju rada s njim na daskama koje život znače.

"Deni je bio jedan divan čovjek, uvijek nasmijan i veseo i mi smo uz njega odrasli. Došli smo u pozorište kao studenti i tad smo ga upoznali. Sjećam se da je uvijek nekako bio na našoj strani i uvijek se družio s nama, kasnije smo i igrali na sceni", rekla je glumica Slađana Zrnić.

Ona je dodala da je Popržen bio veseljak, te da je uvijek imao neke fore o kojima glumci i danas pričaju.

"Ono što je nas svaki put oduševilo i iznenadilo je da je taj čovjek i prije nego što smo ga upoznali imao jednu veliku karijeru u Zagrebu i Hrvatskoj, i nema filma u kojem nije igrao, statirao ili bio neki epizodista i znam da kad odemo na neko putovanje, po njega jednostavno neko dođe u bilo kojem gradu da smo bili. Njega su znali u cijeloj Jugoslaviji, i današnji dan i njegov gubitak je stvarno tužan za sve nas u pozorištu", istakla je Zrnićeva.

I glumac Boris Šavija se uz fotografiju sa Denijem oprostio riječima: "Umro je moj drug, dobri Deni."

Danilo - Deni Popržen je rođen 1937. godine u Bravnicama, kod Jajca. Budući da mu je otac bio oficir, osnovnu školu je pohađao u četiri grada: počeo u Jajcu, a poslije Požege i Bjelovara, završio u Banjaluci.

Ponosno je govorio da živi u najčuvenijem banjalučkom naselju Lauš. Poslije srednjeg obrazovanja zaposlio se kao precizni mehaničar u tadašnjem gigantu "Čajavcu", a nakon obuke u zemunskom "Teleoptiku", umjesto za posao, odlučio se za - avanturu.

Deni se tada upustio u nepoznato i prije pet decenija otišao u Zagreb. Kasnio je sa upisom na filmsku akademiju, jer mu je glumačko zanimanje bila prava opsesija, ali ga to nije obeshrabrilo da će jednog dana zaigrati na filmu. Prijavio se na kasting za film o Penelopi sa Irenom Papas u glavnoj ulozi i u žestokoj konkurenciji dobio ulogu.

Od tada je ostvario veliki broj uloga. Igrao je uglavnom sporedne i epizodne uloge u filmovima i televizijskim serijama. U "Nepokorenom gradu" dodijeljena mu je uloga njemačkog agenta  gestapovca. I kasnije, u filmskoj karijeri, reditelji su mu povjeravali likove sa negativnim predznakom. Povremeno su ga angažovali u Studentskom kazalištu i nekada popularnom ITD-u.

Uoči raspada Jugoslavije i početka rata u Hrvatskoj Deni je došao u Banjaluku, u posjetu ocu. Namjeravao je da ostane tri-četiri dana.

"Budući da je baš tada u Zagrebu trebalo da dobijem stan - garsonjeru, koji mi je dodijelilo Udruženje filmskih radnika Hrvatske, čiji sam bio član, nadao sam se da će rat potrajati kratko. Vrijeme je, međutim, prolazilo i tako sam ovdje ostao. Danas živim od penzije koja iznosi oko 300 maraka, a povremeno zaradim koju marku u Narodnom pozorištu RS", govorio je prije nekoliko godina i tada kroz smijeh Popržen.

Vrijeme i datum sahrane velikana domaćeg glumišta će biti naknadno saopšteni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije