Pozornica

Završen "Kestenburg": Studenti pokazali da su na visini glumačkog zadatka

Završen "Kestenburg": Studenti pokazali da su na visini glumačkog zadatka
Foto: Aleksandar Čavić | Završen "Kestenburg": Studenti pokazali da su na visini glumačkog zadatka

BANJALUKA - Predstavom "Šećer je sitan osim kad je kocka", u izvedbi beogradskog "Teatra na brdu", zvanično je zatvoren 4. Međunarodni festival studentskih pozorišta "Kestenburg".

Već dobro uigrana predstava, u kojoj uloge tumače popularni srpski glumci Andrija Milošević, Sloboda Mićalović Ćetković, Viktor Savić i Milena Živanović, kod banjalučke publike izazvala je gromoglasni aplauz, a cijeli ovogodišnji "Kestenburg" obilježile su brojne nagrade koje su dodijelili istaknuti umjetnici. U takmičarskom dijelu festivala priliku da pokažu svoj talenat dobili su studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu i Fakulteta dramskih umjetnosti iz Cetinja.

"Zlatni kesten" osvojio je Fakultet dramskih umjetnosti iz Cetinja za predstavu "U plamenu strasti", "Srebrni kesten" dobila je Akademija umjetnosti iz Banjaluke za predstavu "Serbus evropeikus", dok je "Bronzani kesten pripao Fakultetu dramskih umjetnosti iz Beograda za predstavu "Greta iz Fausta". Nagrada "Glasa Srpske" dodijeljena je Fakultetu dramskih umetnosti Cetinje. Specijalna nagrada pripala je Fakultetu dramskih umjetnosti Beograd, dok je specijalna nagrada za koreografiju dodijeljena Renati Agostini, a za režiju je nagrađen Srđan Karanović.

"Od srca vam čestitam i toliko sam ponosan, ne mogu da vam objasnim", rekao je glumac Andrija Milošević, koji je imao priliku da uruči neke od nagrada.

Direktor festivala Aleksandar Pejaković još jednom je zahvalio ovogodišnjim učesnicima i iskoristio je priliku da najavi sljedeći "Kestenburg" 2023. godine, koji će, prema njegovim riječima, da se održava na nekoliko lokacija.

"Dobili smo poziv u San Francisko, Brizbejn i mnoge druge gradove. Iako je festival održan u doba pandemije, uspjeli smo da ga iznesemo na najbolji način", rekao je Pejaković.

Jedna od nagrađenih studentkinja Teodora Stojković, koja je nastupila u predstavi "Serbus evropeikus" Akademije umjetnosti u Banjaluci, osvojila je nagradu za najbolju glumicu za ulogu Čumice.

"Predstava je nagrađivana na više festivala i svaka nova nagrada za nas je vrlo značajna. Posebno je značajno za nas to što smo dobili nagrade u gradu u kojem i studiramo", rekla je Stojkovićeva za "Nezavisne".

Kako kaže, studentski festivali su veoma važna stvar za studente, jer uz njih dobijaju mogućnost da se međusobno upoznaju, druže i razmjenjuju iskustva u radu.

"Velika je čast za mlade ljude, studente glume, učestvovati i biti nagrađen na festivalu kao što je ovaj, s obzirom na to da je 'Kestenburg' festival sa iskustvom i dugogodišnjom tradicijom. Sam festival veoma je značajan za promociju budućih generacija glumaca, ali i za promociju grada", pojasnila je Stojkovićeva.

Koliko su pozorišni festivali značajni za umjetnike, još jednom je objasnio i glumac Andrija Milošević.

"Festival je predivan i fantastičan. Na kraju krajeva, ne možete napraviti studentski festival, a da on ne bude pozitivan. Vidjeli ste kako se oni raduju zbog nagrada i kako se druže. Nekada je ovo bila tradicija, sada povremeno imate ovakve festivale. Mi smo nekad imali u Užicu, Celju, Novom Sadu, Sarajevu... Sada ovakvi festivali vraćaju nadu, ali i studente gdje oni pripadaju, a oni treba da budu na vrhu, a mi smo ti koji treba da im pomažemo, jer su oni nove nade. Jedva čekam da se družim s njima i upoznam nove klase. Mi stariji koji radimo predstave i posjećujemo pozorišta imamo priliku da se upoznajemo s njima i vidimo ko je dobar za koju ulogu, što je korisna stvar, ali i da ih zovemo na sljedeće predstave", zaključio je Milošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije