Vizuelna umjetnost

Instalacija Bojana Stojčića: "Tražim osobu" za razgovor o umjetnosti

Instalacija Bojana Stojčića: "Tražim osobu" za razgovor o umjetnosti
Foto: N.N. | "Tražim osobu" za razgovor o umjetnosti

SARAJEVO - Samostalna izložba djela Bojana Stojčića "Viva la Transicion" biće otvorena u četvrtak, 30. jula, u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu.

"Izložba je najavljena postavkom instalacije 'Tražim osobu' na fasadi galerije, koja je izazvala veliki interes javnosti. Organizacija izložbe ostvarena je uz podršku Zajedničkog regionalnog programa Ujedinjenih nacija 'Dijalog za budućnost'. Kustosica izložbe je Amila Ramović", saopštili su iz Umjetničke galerije BiH.

Bojan Stojčić je jedan od najsnažnijih glasova recentne umjetnosti iz Bosne i Hercegovine. Njegov rad predstavljen je i odabran u renomiranim umjetničkim institucijama te privatnim kolekcijama u Sjevernoj Americi i Evropi.

"Izložbom 'Viva la Transicion' predstavljena su dva ciklusa umjetnikovih radova. Prvi čini izbor iz njegove najrecentnije produkcije, ostvarene u Berlinu 2020. godine. Ovi radovi inspirisani su iskustvom društvene izolacije emigranata, a posebno dinamično komuniciraju s aktuelnim iskustvom izolacije građana BiH čiji se identitet ocjenjuje kao nepripadajući evropskim prostorima. Ovim radovima pridružen je i sarajevski ciklus", saopštili su iz Umjetničke galerije BiH.

U kontinuitetu Stojčićeve specifične poetike, navode, ovi radovi produbljuju njegovo propitivanje intimnosti iskustva tranzicijske stvarnosti na prostoru Balkana.

"Stanje permanentne krize kao katalizatora društvene i lične dinamike, u kojem se ono prelama u geopolitičku stvarnost periferije, odražava se u naslovu izložbe 'Viva la Transicion'. Ova međunarodno prepoznata umjetnikova osobna deklaracija sarajevskoj publici poznata je od 2015. godine, kada je u obliku tekstualne intervencije na tramvaju kružila gradom", saopštili su iz Umjetničke galerije BiH.

Uz poštivanje mjera zaštite u ovoj instituciji izložba će biti otvorena svakog dana, osim nedjelje, od 30. jula do 30. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije