Vizuelna umjetnost

Izložba "Iskustvo u gužvi" autorke Goranke Matić otvorena u MSU RS

Izložba "Iskustvo u gužvi" autorke Goranke Matić otvorena u MSU RS
Foto: N.N. | Izložba "Iskustvo u gužvi" autorke Goranke Matić otvorena u MSU RS

BANJALUKA - "Idoli", "Azra", "Ekatarina Velika", "Partibrejkers" samo su neki od kultnih bendova čije popularne i one manje popularne fotografije dio su izložbe "Iskustvo u gužvi" autorke Goranke Matić koja je u četvrtak naveče otvorena u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS).

Prema riječima Sarite Vujković, direktorice MSU RS, ova izložba proglašena je najposjećenijom i najboljom u Beogradu, a nakon priprema i pregovora s razlogom od četvrtka naveče gostuje i u ovoj banjalučkoj kulturnoj instituciji.

"Ovo je prvi u nizu projekata koje ćemo realizovati ove godine u saradnji s MSU u Beogradu, obnovili smo saradnju koja postoji otkad i mi postojimo. Radujemo se predstojećoj saradnji, a vjerujem da će banjalučka publika uživati uz ova poznata lica na izloženim fotografijama", rekla je Vujkovićeva.

Otvaranju izložbe prisustvovale su i Goranka Matić, autorka izložbe, Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske, te Una Popović, kustoskinja.

Popovićeva je pojasnila da ono što posjetioci mogu vidjeti tokom ove izložbe zapravo može da se svrsta u svojevrsni foto-univerzum.

"Ovo je priroda fotografije koja je prošla kroz Goranku, dakle, od rok fotografije, dokumentarne fotografije, foto-žurnalizma, dokumentarizma do umetničke fotografije. Ona je jedan svedok vremena i hroničar vremena, kako beogradske scene, tako cele srpske, jugoslovenske i postjugoslovenske kulture. Vi ćete videti ovde novi talas, osamdesete, poznate grupe uz koje su mnogi odrastali, pa sve do devedesetih i onih protestnih godina", kazala je Popovićeva.

Kako kaže, doživljaj fotografije je drugačiji, osoben i autentičan, i to je ono što ostaje iza nas i čega ćemo se sjećati i u nekom budućem vremenu.

"Fotografija nije samo dokument, ona govori da nije sve tako crno-belo. Drago mi je što sam ovde, celi ovaj tim ima stručnu, ali ipak porodičnu atmosferu. Mislim da ćete uživati i iskustveno proživeti ovu izložbu", izjavila je Popovićeva.

Autorka izložbe je objasnila da je za Banjaluku vežu lijepa sjećanja, a da bi njen otac, nekadašnji banjalučki srednjoškolac, zasigurno bio ponosan da vidi njenu izložbu u našem gradu.

"Zahvaliću svima iz Muzeja, ponosna sam što sam ovde", naglasila je Matićeva.

Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske, iskazala je zadovoljstvo uspješnom saradnjom ove dvije muzejske ustanove.

"Ovakva saradnja primjer je onoga što smo i željeli uspostaviti i u čemu smo uspjeli, a to je saradnja i razmjena programskih sadržaja i iskustava srodnih ustanova kulture, razmjena znanja i resursa, zajednički projekti, zajednička briga o očuvanju kulturne i umjetničke baštine našeg naroda", rekla je Trivićeva.

Izložba fotografija Goranke Matić, koja će u MSU RS biti otvorena od 10. marta do 3. maja, pruža vrijedan i sistematičan uvid u žanrovski raznovrstan umjetnički opis žene koja je bila jedan od najznačajnijih fotografa Srbije i bivše Jugoslavije.

Kroz fotografije pisaca, muzičara, reditelja, političara, istorijskih događaja, kao i autoportrete umjetnica, izložba budi uspomene na istorijske događaje i na značajne ličnosti srpske kulture i umjetnosti, posebno na posljednje dvije decenije 20. vijeka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije