Vizuelna umjetnost

Nataša Konjević ilustrovala veliku kolekciju priča iz Evrope i centralne Azije

Nataša Konjević ilustrovala veliku kolekciju priča iz Evrope i centralne Azije
Foto: Ustupljene fotografije | Nataša Konjević ilustrovala veliku kolekciju priča iz Evrope i centralne Azije

Banjalučanka Nataša Konjević dobila je priliku da ilustruje veliku kolekciju priča iz Evrope i centralne Azije. Riječ je o zbirci priča "Awake Not Sleeping", kompilaciji 25 priča, kreiranoj od strane "UN Women Europe and Central Asia".

Kako kaže Konjevićeva, konkurs je bio otvoren za sve ilustratore iz cijele Evrope i centralne Azije, a prijavila se jer je ovo bila velika prilika da radi na međunarodnom projektu sa fantastičnom idejom.

"Grizla bi me savjest da nisam pokušala. Budući da je konkurs bio otvoren za tako veliko područje, nisam zaista imala prevelika očekivanja da ću biti izabrana, ali naravno da je postojao bar mali dio mene koji se nadao da ću proći selekciju. Prošlo je više od mjesec dana nakon mog konkurisanja i već sam zaboravila na cijelu priču kad je stigao mejl od 'UN Women' sa ponudom za saradnju. Prva misao je bila da je neka prevara u pitanju. Kako ipak nije bila prevara - bila sam van sebe od sreće, ali i od treme, jer je zaista veliki projekat u pitanju te velika odgovornost", rekla je Konjevićeva za "Nezavisne".

Za nju, kao bh. umjetnicu, ovo je potvrda da to što radi ima vrijednost i van granica naše države, a kako kaže, ovim radom pomjerila je lične granice.

"Ovo je bila sjajna prilika da radim na meni jako zanimljivoj temi: ponovno zamišljanje klasičnih bajki u čijem su fokusu ženski likovi kao glavni protagonisti. Radila sam brže i više nego ikada da bih uspjela ispoštovati zadate rokove. Moram da napomenem da od 40 ilustracija, koliko sam ih uradila za ovu kolekciju, urednici su tražili da uradim samo dvije manje izmjene, a to je zaista jako rijetko. Pretežno proces ilustrovanja knjige zahtijeva mnogo više korektura. Ove godine sam imala nekoliko saradnji sa stranim klijentima pa se nadam da će se to nastaviti i u budućnosti, a ova saradnja s 'UN Women' mi može samo pomoći jer je jako dobra referenca", kazala je Konjevićeva.

Kada je u pitanju ilustrovanje, postoji nekoliko stvari koje su bitne za uspjeh tog posla, ali, po njenom mišljenju, bitno je izdvojiti sposobnost da se prepozna generalni ton onoga što treba da se ilustruje, kome je namijenjeno i šta je to što je najvažnija poruka jer ilustracije pored čisto estetske kategorije posjeduju i taj narativni dio.

"Čini mi se da je kod nas ilustracija slabo prisutna, osim u dječjem izdavaštvu kog u samoj BiH i nema baš mnogo. Povremeno se pojavi neka reklamna kampanja, poneki članak u novinama, ali je to nedovoljno da bi održalo ilustratorsku scenu živom. Možda je i uzročno-posljedično to što donedavno nismo imali ni adekvatnu edukaciju iz ove oblasti, pa su ovdje ilustratori bili mahom dizajneri ili slikari i grafičari", pojasnila je Konjevićeva.

Kako naglašava, na Akademiji umjetnosti u Banjaluci od 2014. godine postoji smjer Animacija i razlika na sceni je primjetna.

"Izdvojila bih i seriju slikovnica 'Avanture Trbe i Dugog' kao odličnu priliku za domaće mlade ilustratore da ilustruju cijelu slikovnicu. Takođe, veliki korak u povezivanju i upoznavanju bh. ilustratora napravila je i inicijativa 'Žene BiH', gdje je nas 50 ilustratorki imalo priliku da radi zajedno na jednoj velikoj knjizi o 50 žena značajnih za BiH", objasnila je Konjevićeva i dodala da inspiraciju pronalazi na razne načine, zavisno od zadatka i toga šta se zapravo ilustruje: knjiga, blog, plakat.

"U ovom slučaju je bila kolekcija bajki, tako da taj proces počinje čitanjem priča i izdvajanjem najbitnijih dijelova. U većini slučajeva dok čitam neku priču već mi se jave jasne slike u glavi šta bih to mogla ilustrovati. I onda na red dolazi traženje referenci, skiciranje, bojenje", naglasila je Konjevićeva.

Ipak, za kraj je pojasnila da nakon ovako uspješne saradnje planira da uzme manji predah od komercijalnih projekata i posveti se slikarstvu.

"Osjećam da je došlo vrijeme da se razvijam na tom planu, kako bih sa novim saznanjima o slikarstvu mogla da dam nešto novo i u samoj ilustraciji", zaključila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije